Yaşlılıkta Sık Görülen Sorunlar (Kronik Hastalıklar) ve Yönetimi - TERKEŞ, Nurten (Geriatrik Bakım, 2024)
Yaşlılık, yaşamın kaçınılmaz bir evresidir ve bu dönem, genellikle sağlıkla ilgili birçok sorunun ortaya çıktığı bir dönemdir. Yaşlanma süreci, bireylerin fiziksel ve zihinsel kapasitelerinde azalmaya yol açar ve kronik hastalıkların görülme sıklığı artar. Yaşlı bireylerde kronik hastalıklar nedeniyle yaşam kalitesi ve bakım gücü olumsuz etkilenmekte ve ölüm riski artmaktadır. Kronik hastalıkların yönetimi hastalığı tedavi etmekle birlikte hastanın öz-yönetim becerisi kazanmasını, hastalık ile yaşamayı öğrenmesi için eğitim ve öğretimin planlanmasını kapsamaktadır. Ayrıca etkili yönetim stratejileri, bu nüfusun yaşam kalitesini ve sağlık sonuçlarını iyileştirmek için gereklidir.Aging is an inevitable phase of life, often accompanied by various health-related issues. The aging process leads to a decline in individuals' physical and mental capacities, increasing the prevalence of chronic diseases. In elderly individuals, chronic diseases adversely affect quality of life and caregiving capacity, and increase the risk of death. Managing chronic diseases involves not only treating the illness but also helping patients develop self-management skills and planning education and training for living with the disease. Additionally, effective management strategies are necessary to improve the quality of life and health outcomes for this population.