Çok Yönlü Geriatrik Değerlendirme - Üstündağ, Sema (Geriatrik Bakım, 2024)
Çok yönlü geriatrik değerlendirme, yaşlı bireyleri merkeze alan ve onların sağlık durumlarını kapsamlı bir şekilde ele alan bütüncül bir yaklaşımdır. Bu süreç, yaşlı bireylerin tıbbi durumları, mental sağlık durumları, fonksiyonel kapasiteleri ve sosyal koşulları gibi çeşitli alanları detaylı bir şekilde değerlendirir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda, çok disiplinli bir sağlık ekibi tarafından entegre bir bakım ve tedavi süreci yürütülür. Bu kapsamda, yaşlı bireylerin sağlık durumları sürekli olarak izlenmeli, bakım planları etkin bir biçimde uygulanmalı ve gerektiğinde güncellenmelidir.Multidimensional geriatric assessment represents a holistic approach that centers on the elderly, comprehensively addressing their health conditions. This process involves a detailed evaluation of various aspects, including the individual's medical status, mental health, functional capacities, and social circumstances. Based on these evaluations, an integrated care and treatment plan can be provided by a multidisciplinary health team. In this context, continuous monitoring of the elderly's health status is essential, as well as the effective implementation and, when necessary, updating of care plans.