Hematolojik ve Onkolojik Hastalıkların Oral Belirtileri - Ünlü, Beyza (Oral Mukoza Hastalıklarına Güncel Yaklaşım, 2024)
Oral bulgular hematolojik ve onkolojik hastalıkların ilk belirtileri olabileceği gibi, tedaviye bağlı olarak da görülebilmektedir. Hematolojik ve onkolojik hastalıklar oral mukozayı, periodontal dokuları, dişleri, gingivayı, tükrük bezlerini etkileyebilir ve klinik pratikte nadir değildir. Hematolojik hastalıkları benign ve malign hematolojik hastalıklar olarak ayıracak olursak malign hastalıklar içinde en sık lösemi, lenfomaya bağlı oral belirtiler görülür. Bu belirtiler malign hücreler tarafından oral yumuşak ve sert dokuların infiltrasyonuna, kemik iliği hücrelerinin infiltrasyonuna bağlı olarak görülebilir. Ayrıca bu hastalıkların tedavisine sekonder gelişen mukozit ek sık gözlenen bulgulardandır. Benign hastalıklar içinde de anemiler, trombositopeniler ve koagülasyon bozuklukları oral belirtiler ile prezente olur. Onkolojik hastalıklarda da benzer şekilde oral malign tümöral kitle ve tedavi ile ilişkili belirti ve bulgular görülebilir. Bu bölümde hematolojik ve onkolojik hastalıkların oral belirtileri ve tedavi toksisitelerine bağlı gelişen durumlardan bahsedilecektir.Oral manifestations may be the first symptoms of hematological and oncological diseases, or they may be associated with treatment. Hematological and oncological diseases can affect the oral mucosa, periodontal tissues, teeth, gingiva, salivary glands and are not uncommon in clinical practice. If we divide hematological diseases into benign and malignant hematological diseases, in malignant diseases, oral symptoms are most commonly seen due to leukemia and lymphoma. These symptoms may occur due to infiltration of oral soft and hard tissues by malignant cells and infiltration of bone marrow cells. In addition, mucositis developing secondary to the treatment of these diseases is one of the more common presentations. In benign diseases, anemia, thrombocytopenia and coagulation disorders present with oral symptoms. Signs and symptoms related to oral malignant tumor mass and treatment may also be observed in oncological diseases. In this chapter, oral symptoms of hematological and oncological diseases and situations that develop due to treatment toxicities will be discussed.