Koroner Arteriovenöz Fistüller - Işık, Mehmet Ali (Erişkin Konjenital Kalp Hastalıklarına Perkütan Girişimsel Yaklaşımlar, 2024)
Koroner arteriyovenöz fistül (KAF) veya koroner arteriovenöz fistül, koroner arterlerin kalp boşlukları veya sistemik veya pulmoner dolaşımın herhangi bir segmenti ile, araya giren bir kılcal ağ olmaksızın, konjenital veya edinilmiş anormal vasküler iletişimidir. Genellikle kardiyak görüntüleme ile tesadüfen teşhis edilen nadir koroner anomalilerdir.  KAF'ler  çoğu hastada asemptomatiktir, ancak semptom yapabilecek en yaygın koroner arter anomalileridir. Çoğu KAF genç hastalarda asemptomatiktir, ancak semptomlar ve komplikasyonlar artan yaşla birlikte daha sık görülür. KAF'ler, fistülün boyutuna, kökenine ve drenaj yaşına dayalı değişken klinik belirtilerle kendilerini gösterir. Transkateter ekipman ve tekniklerin ilerlemesiyle, KAF'ler giderek daha fazla perkütan yaklaşım kullanılarak kapatılmaktadır. Ancak, miyokard enfarktüsü, cihaz embolizasyonu ve fistül rekanalizasyonu gibi riskler göz önüne alındığında, prosedürleri bilmek önemli hale gelmektedir. KAF kapatma işleminin güncel prosedürel hususlarını, tekniklerini ve sonuçlarını bilmek önemli hale gelmektedir.Coronary arteriovenous fistula (CAF) or coronary arteriovenous fistula is a congenital or acquired anomalous vascular communication of the coronary arteries with the cardiac chambers or any segment of the systemic or pulmonary circulation, without an intervening capillary network. They are rare coronary anomalies, usually diagnosed incidentally by cardiac imaging. CAFs are asymptomatic in most patients, but they are the most common coronary artery anomalies that can cause symptoms. Most CAFs are asymptomatic in young patients, but symptoms and complications become more common with increasing age. CAFs present with variable clinical manifestations depending on the size of the fistula, its origin, and the age of drainage. With the advancement of transcatheter equipment and techniques, CAFs are increasingly being closed using a percutaneous approach. However, considering the risks such as myocardial infarction, device embolization, and fistula recanalization, it becomes important to know the procedures. It becomes important to know the current procedural considerations, techniques, and outcomes of CAF closure.