Biküspit Aort Stenozunda Girişimsel Tedavi - Bilge, Önder (Erişkin Konjenital Kalp Hastalıklarına Perkütan Girişimsel Yaklaşımlar, 2024)
Biküspit aort kapağı (BAV), erken yaşta aort kapağı hastalığına ve biküspit kapakla ilişkili aortopatiye yol açabilen yaygın bir konjenital kapak hastalığıdır. Bugüne kadar cerrahi aort kapak replasmanı (SAVR) ile transkatater aort kapak implantasyonunu (TAVİ) karşılaştıran büyük randomize çalışmalara BAV hastaları dahil edilmemiştir. BAV stenozunda TAVİ kullanımıyla ilgili ilk tecrübeler, paravalvüler sızıntının nispeten yüksek bir oranda görülmesiyle sonuçlandı. Bu sorun kapak tasarımının ve sızdırmazlık eteklerindeki iyileştirmelerle aşılmış gibi görünüyor. Bu hasta grubunda protez durabilitesindeki kaygıya rağmen teknolojik ilerlemeler ve işlemle ilgili tecrübenin gelişmesiyle TAVİ daha sık ve uygulanabilir hale gelecektir.Bicuspid aortic valve (BAV) is a common congenital valve disease that can lead to aortic valve disease and bicuspid valve-associated aortopathy at an early age. To date, large randomized trials comparing surgical aortic valve replacement (SAVE) with transcatheter aortic valve implantation (TAVI) have not included patients with BAV. Initial experience with the use of TAVI in BAV stenosis resulted in a relatively high incidence of paravalvular leakage. This problem appears to have been overcome with improvements in the valve design and sealing skirts. Despite concerns about prosthesis durability in this patient group, TAVI will become more frequent and applicable with technological advances and improved experience with the procedure.