Patent Duktus Arteriyozus Transkateter Kapama - Aslan, Burhan (Erişkin Konjenital Kalp Hastalıklarına Perkütan Girişimsel Yaklaşımlar, 2024)
Patent duktus arteriyöz (PDA), fetal dolaşım sırasında gerekli olan ve doğumdan sonra kapanması beklenen bir vasküler yapıdır. Term infantlarda genellikle doğumdan sonra 3-4 gün içinde kapanırken, preterm infantlarda bu kapanma ihtimali düşüktür. PDA, konjenital kalp defektlerinin %10’unu oluşturur ve kadınlarda daha yaygındır. Klinik olarak asemptomatik olabileceği gibi kalp yetmezliği, pulmoner hipertansiyon veya Eisenmenger sendromu gibi ciddi durumlara yol açabilir.PDA tanısı ekokardiyografi ile konur ve tedavi edilmezse sol kalp yetmezliği gibi komplikasyonlara neden olabilir. Transkateter kapatma, günümüzde PDA tedavisinde ilk tercih edilen yöntemdir ve %80-90 oranında başarıyla uygulanabilir. Gelişen cihaz teknolojisi sayesinde, bu yöntem minimal invaziv ve düşük komplikasyon riskine sahiptir. Amplatzer ductal ocluder (ADO) cihazları en sık kullanılan kapatma cihazlarıdır. Pulmoner hipertansiyonu olan hastalarda kapatma öncesi kateterizasyon gereklidir.Transkateter kapama işleminde femoral arter ve ven yoluyla PDA'ya ulaşılır ve uygun cihaz yerleştirilir. Komplikasyonlar nadirdir ve genellikle cihaz seçimindeki hatalardan kaynaklanır. Erken tanı ve uygun tedavi ile PDA’nın komplikasyonları önlenebilir, böylece hastaların yaşam kalitesi artırılabilir. Transkateter kapatma, PDA tedavisinde güvenli ve etkili bir yöntem olarak kabul edilmektedir.Patent ductus arteriosus (PDA) is a vascular structure necessary for fetal circulation, expected to close shortly after birth. In term infants, it typically closes within 3-4 days, whereas in preterm infants, the likelihood of spontaneous closure decreases. PDA accounts for 10% of congenital heart defects and is more prevalent in females. Clinically, PDA may be asymptomatic or lead to severe conditions such as heart failure, pulmonary hypertension, or Eisenmenger syndrome.The diagnosis of PDA is primarily made via echocardiography, and untreated PDA can result in left heart failure and other complications. Transcatheter closure is the preferred treatment method today, with a success rate of 80-90%. Advances in device technology have made this method minimally invasive and low-risk. The Amplatzer ductal occluder (ADO) devices are the most commonly used for closure. In patients with pulmonary hypertension, catheterization is necessary before closure.During the transcatheter closure procedure, access is gained through the femoral artery and vein to reach the PDA and deploy the appropriate device. Complications are rare and typically arise from device selection errors. Early diagnosis and appropriate treatment can prevent PDA-related complications, thereby improving patients’ quality of life. Transcatheter closure is considered a safe and effective method for PDA treatment.