Cerrahi Hastada Beslenme - Dikmen, Kürşat (Genel Cerrahi Staj Dersleri, 2024)
Cerrahi hastalarda beslenme desteği, katabolik süreçleri önlemek ve iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla kritik öneme sahiptir. Enerji ve protein gereksinimleri, hastanın durumuna göre değerlendirilir ve beslenme stratejileri bu ihtiyaçları karşılayacak şekilde düzenlenir. Enteral beslenme, gastrointestinal sistemi destekleyerek enfeksiyon riskini azaltabilirken, parenteral beslenme gastrointestinal yolun kullanılamadığı durumlarda devreye girer. Aşırı besleme ve komplikasyonların önlenmesi için enerji gereksinimlerinin doğru hesaplanması önemlidir.Nutritional support in surgical patients is critical for preventing catabolic processes and accelerating recovery. Energy and protein needs are assessed based on the patient's condition, and nutritional strategies are adjusted accordingly. Enteral nutrition can reduce the risk of infections by supporting the gastrointestinal system, while parenteral nutrition is used when the gastrointestinal tract cannot be utilized. Accurate calculation of energy requirements is essential to prevent overfeeding and associated complications.