Meme Cerrahisinde Bakım - Karayurt, Özgül; Erol Ursavaş, Figen; Çömez, Saadet (Cerrahi Bakım Vaka Analizleri ile Birlikte (3. Baskı), 2024)
Meme kanseri Dünyada ve Türkiye’de kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olup kansere bağlı ölümlerin de önemli bir nedenidir. Tarama programlarında yer alan kendi kendine meme muayenesi, klinik meme muayenesi ve mammografi sayesinde meme kanserinin erken tanılanması mümkündür. Meme kanserinin tedavisinde cerrahi tedavi, kemoterapi, hormonoterapi ve hedefe yönelik tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Erken tanı ve gelişen tedavi yöntemlerinin kullanılmasıyla mortalite oranı azalmaktadır. Tedavi sonrası en sık görülen komplikasyon lenfödemdir. Meme cerrahisi sonrası etkili hemşirelik bakımı, uygun beslenme ve egzersiz ile gelişebilecek komplikasyonlar önlenebilmektedir.Breast cancer is the most common type of cancer among women in the world and in Turkey and is an important cause of cancer-related deaths. Early diagnosis of breast cancer is possible thanks to breast self-examination, clinical breast examination and mammography included in screening programs. Surgical treatment, chemotherapy, hormonotherapy and targeted therapy methods are used in the treatment of breast cancer. The mortality rate decreases with early diagnosis and the use of developing treatment methods. The most common complication after treatment is lymphedema. Complications that may develop after breast surgery can be prevented with effective nursing care, appropriate nutrition and exercise.