Down Sendromunda Ebeveyn Temelli Yenilikçi Yaklaşımlar - Satoğlu, Duygu; Şen, Mümin (Güncel Odyoloji ve Dil Konuşma Bozuklukları Çalışmaları II, 2024)
Down Sendromu, genetik mutasyon sonucu ortaya çıkan bir durumdur ve bu sendroma sahip bireyler, fiziksel ve zihinsel gelişim açısından normal gelişim gösteren akranlarından farklılıklar gösterebilirler. Down Sendromlu bireylerin gelişimleri genellikle gecikmiş olup, dil ve konuşma becerileri de normal gelişim gösteren akranlarına göre daha geç gelişir. Aile temelli yaklaşımlar, bireylerin gelişimini desteklemek amacıyla aile eğitimini merkez alır. Ailelerin eğitilmesi, onların farkındalığını artırır ve Down Sendromlu çocuklarına yönelik yaklaşımlarını geliştirerek çocukların çeşitli alanlarda gelişimini destekler. Bu bölüm; Down Sendromunun tanımını, Down Sendromlu bireylerin özelliklerini ve bu bireylerin rehabilitasyonunda kullanılan aile temelli yaklaşımları incelemektedir.Down syndrome is a condition caused by a genetic mutation. People with this syndrome may differ from their peers in terms of physical and mental development. People with Down syndrome often develop more slowly than others, and their language and speech skills usually develop later. Family-based approaches focus on educating families to support their children's development. By raising awareness and improving their approach to their children with Down syndrome, family-based approaches can help families support their children's development in various areas. This chapter looks at the definition of Down syndrome, the characteristics of individuals with Down syndrome, and family-based approaches used in the rehabilitation of these individuals.