Nonkonvulsif Status Epileptikus - Donbaloğlu, Furkan; Tsakir, Chakan; Duman, Özgür (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
Status epileptikusun (SE) mekanizmaları, etiyolojileri, tedavi seçenekleri, izlem ve klinik sonuçları hakkındaki ilerlemeler, tanım ve tedavide önemli değişikliklere yol açmıştır. Tanı kriterlerindeki heterojenite ve klinik olarak bulgu vermemesi nedeni ile tanı konulmasındaki zorluklara rağmen NKSE sıklığının 2-8/100.000 olduğu tahmin edilmektedir. Uluslararası Epilepsi ile Mücadele Birliği (ILAE)’ne göre SE, nöbetin sonlandırılmasından sorumlu mekanizmaların başarısızlığından ya da anormal derecede uzamış nöbetlere yol açan mekanizmaların başlatılmasından kaynaklanan bir durum olarak tanımlanmaktadır. Anormal derecede uzamış bir nöbeti tanımlamakta kullanılan zaman eşiği, nöbetin türüne bağlıdır. Konvülsif status epileptikus (KSE) için bu süre beş dakikadır. Nonkonvulsif Status Epileptikus (NKSE) ise belirgin interiktal iyileşme olmaksızın on dakikadan uzun süren konvülsiyon olmaksızın devam eden nöbetler olarak tanımlanır. Bu bozukluk, belirgin motor bulguların yokluğunda çeşitli derecelerde bilinç değişikliği ile sonuçlanabilir. Bunun dışında belirgin motor aktivitenin olmadığı miyoklonik nöbet, anormal davranış, afazi, amnezi, halüsinasyonlar, nistagmus, tonik göz deviasyonu gibi semptomlar bildirilmiştir. KSE tek başına klinik özellikler kullanılarak teşhis edilebilirken, NKSE için EEG incelemesi esastır.Advancements in our understanding of the mechanisms, etiologies, treatment options, monitoring, and clinical outcomes of Status Epilepticus (SE) have led to significant changes in its definition and management. Despite the difficulties in diagnosis due to the heterogeneity in diagnostic criteria and lack of clinical/motor findings in NCSE, the frequency is estimated to be 2-8/100,000. According to the International League Against Epilepsy (ILAE), SE is defined as a condition resulting from the failure of mechanisms responsible for terminating seizures or from the initiation of mechanisms that lead to abnormally prolonged seizures. The time threshold used to define an abnormally prolonged seizure depends on the type of seizure. For Convulsive Status Epilepticus (CSE), this duration is five minutes. Nonconvulsive Status Epilepticus (NCSE) is defined as seizures lasting for more than ten minutes without significant interictal recovery and without convulsions. This disorder can result in varying degrees of altered consciousness in the absence of prominent motor signs. Additionally, symptoms such as myoclonic seizures, abnormal behaviors, aphasia, amnesia, hallucinations, nystagmus, and tonic eye deviation have been reported. While CSE can be diagnosed based on clinical features alone, EEG examination is essential for NCSE.