Ailevi Mezial Temporal Lob Epilepsisi - Cennetoğlu, Pakize; Perk Yücel, Peren; Kafadar, İhsan (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
Mezial temporal lob epilepsisi (MTLE), genellikle ergenlik veya yetişkinlik döneminde ortaya çıkan, genellikle normal nörogörüntüleme ile ortaya çıkan ve geçmiş tıbbi öyküde febril konvülsiyonların bulunmadığı psişik-otonom nöbetlerle karakterize fokal bir epileptik sendromdur. Ailede MTLE tanısı alan en az 2 hasta varsa birey Ailesel MTLE olarak tanımlanır. FMTLE'de nöbetler çoğunlukla psişik, otonomik auralar ve deja vu içerebilir. Genellikle basit fokal nöbetler görülse de kompleks fokal nöbetler ve ikincil genelleme de anlatılmaktadır. Monoterapi ile hastaların çoğunda remisyon görülebilmektedir. Tedaviye direnç nadirdir ve nadiren ameliyat gerekir. AMTLE hastalarında altta yatan genetik nedenler, uzun süreli takip ve tedavi seçeneklerine ilişkin araştırmalar devam etmektedir.Mesial temporal lobe epilepsy (MTLE) is a focal epileptic syndrome that usually occurs in adolescence or adulthood with usually normal neuroimaging, and characterized by psychic- autonomic seizures with absent of febrile convulsions in past medical history. An individual is defined as Familial MTLE, if least 2 patients diagnosed with MTLE in the family. In FMTLE, seizures may include mainly psychic, autonomic auras and déjà vu. Although simple focal seizures are generally seen, complex focal seizures and secondary generalization are also described. Remission with monotherapy could be seen in most of patients. Resistance to treatment is rare, and surgery is rarely required. Researches about the underlying genetic causes, long-term follow-up and treatment options in patients with AMTLE are ongoing