İşitsel Özellikli Epilepsiler - Özgör, Bilge; Yücel, Gül (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
İşitsel özellikli epilepsiler (İÖE), yeni ILAE sınıflanmasında değişken yaş başlangıçlı fokal epileptik sendromlar başlığı altında yer almaktadır. Eski sınıflamada lateral temporal lob epilepsileri arasında bulunan ‘Otozomal dominant lateral temporal lob epilepsisi’ ve ‘İşitsel özellikleri olan otozomal dominant parsiyel epilepsi’ terimlerinin yerine İşitsel Özellikli Epilepsi’ olarak yeniden adlandırıldı. Son sınıflamada etiyoloji genetik, yapısal ve genetik-yapısal olarak belirtilmiştir. Etiyolojisi halen net bilinmemekle birlikte büyük çoğunluğu oluşturan ailesel İÖE serileri nedeni ile genetik nedenler öne çıkmaktadır.The new ILAE classification classifies Epilepsy with Auditory Features (EAF) as a focal epileptic syndrome with age-changing onset. In the old classification renamed lateral temporal lobe epilepsy to ‘Autosomal dominant lateral temporal lobe epilepsy‘ and ‘Auditive-specific autosomal dominant partial epilepsy‘ final classification, etiology is defined as genetic, structural, and genetic-structural. The etiology is still unclear, but genetic causes are prominent because of the large majority of family EAF sequences.