Tonik–Klonik Nöbetlerle Birlikte Olan İdiyopatik Jeneralize Epilepsi Sendromu - Doğan, Ayşe; Çalık, Mustafa (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
İdiyopatik jeneralize epilepsiler içinde tek başına jeneralize tonik klonik nöbetlerin görüldüğü jeneralize tonik klonik nöbetli epilepsi sendromu sık görülen bir epilepsi sendromudur. Etkilenen bireyler çoğunlukla ikinci veya erken üçüncü on yılda başlayan, değişen sıklıkta görülen jeneralize tonik–klonik nöbetlere sahiptirler. Genellikle nöbetler uykusuzluk nedeniyle tetiklenir ve hastalarda diğer nöbet türleri ile birlikte görülmez. Öncelikle nöbetleri tetikleyen nedenler, yüksek doz alkol alımı, uykusuzluktan kaçınılması gerektiği hastalara anlatılmalıdır. Bazı hastalarda yaşam biçimini değiştirmek bile nöbetlerin tekrarını engelleyebilir. Tedavide, monoterapide valproik asit ve lamotrijin önerilir.