Absans Epilepsiler - Duman, Özgür; Sarı Yanartaş, Mehpare; Açık, Sait (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
Daha önce petit mal olarak isimlendirilen absans nöbetleri, aktivitenin birden duraksaması, bilinç kaybı ve yüz ifadesinde değişiklik şeklinde izlenmektedir. Çocukluk döneminde görülen nöbetlerin %10’undan azını oluşturur. Absans nöbet prevalansı yaşamın ilk dekadında en yüksekken 10 yaşından sonra sıklığı giderek düşmektedir. Absans nöbetler kızlarda daha sık görülmektedir. Absans nöbetlerinin çocukluk çağı absans epilepsisi (ÇÇAE), göz kapağı miyoklonili absans epilepsi, miyoklonik absans epilepsi, atipik absans nöbetler, juvenil absans epilepsi, fantom absanslı idiyopatik jeneralize epilepsiler, absanslı perioral miyokloni, absans status epileptikus tipleri bulunmaktadır. Otomatizmler absans nöbetlerde sık görülmekle beraber hastalar bu otomatizmaların farkında değildirler. Nöbetler çocuğun hareketsiz dönemlerinde hareketli dönemlerine göre daha sık görülmektedir. DEHB, davranış sorunları ve psikopatoloji sıklığı normal popülasyona göre absans nöbeti geçiren çocuklarda daha fazladır. Lennox-Gastaut sendromlu çocuklarda atipik absans nöbet sık görülmektedir. Hiperventilasyon sıklıkla absans nöbetleri tetikler. 3 ila 5 dakikalık hiperventilasyon uygulanarak çekilen EEG’nin normal olması, absans nöbetlerini neredeyse dışlar.Absence seizures, previously called petit mal, are characterized by sudden cessation of activity, loss of consciousness and changes in facial expression. They constitute less than 10% of all seizures in childhood. The prevalence of absence seizures is highest in the first decade of life and gradually decreases after the age of 10. Absence seizures are more common in girls. There are different types of absence seizures including childhood absence epilepsy, absence epilepsy with eyelid myoclonus, myoclonic absence epilepsy, atypical absence seizures, juvenile absence epilepsy, idiopathic generalized epilepsies with phantom absence, perioral myoclonus with absence, and absence status epilepticus. Although automatisms are common in absence seizures, patients are not aware of these automatisms. Seizures are seen more frequently in the immobile periods of the child than in the active periods. The frequency of ADHD, behavioral problems and psychopathology is higher in children with absence seizures compared to the normal population. Atypical absence seizures are common in children with Lennox-Gastaut syndrome. Hyperventilation often triggers absence seizures. A normal EEG after 3 to 5 minutes of hyperventilation almost excludes absence seizures.