Sentrotemporal Dikenli Kendini Sınırlayan Epilepsi (SeLECTS) - Yılmaz, Ekrem Emre; Arslan, Mutluay (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
SeLECTS, erken çocukluk döneminde başlayan, önceden iyi huylu Rölandik epilepsi veya sentrotemporal dikenli iyi huylu epilepsi olarak bilinen, kendini sınırlayan bir epilepsi sendromudur. Nöbetler sıklıkla kısadır. Tipik olarak yüzün, ağzın ya da dilin tek taraflı uyuşma ve parestezi sonrası yüzün alt yarısının tonik ya da klonik kasılmasıyla giden orofasiyal motor bulgular görülür. Devamında fokal ya da bilateral tonik-klonik nöbete dönüşebilir. Bu epilepsi sendromu nörolojik ve bilişsel açıdan normal olan çocuklarda ortaya çıkar ve görüntülemede özellik izlenmemektedir. Elektroensefalografide, uyku ve uykuya dalma sırasında artış gösteren normal zemin ritmiyle beraber yüksek amplitüdlü sentrotemporal keskin-yavaş dalga kompleksi izlenir. Nöbetler ergenlik döneminde sona erer.SeLECTS is a self-limiting epilepsy syndrome with onset in early childhood, formerly known as benign Rolandic epilepsy or benign epilepsy with centrotemporal spikes. Seizures are often short. Typically, orofacial motor findings with tonic or clonic contraction of the lower half of the face are observed after unilateral numbness and paresthesia of the face, mouth or tongue. It may subsequently turn into a focal or bilateral tonic-clonic seizure. This epilepsy syndrome occurs in children who are neurologically and cognitively normal, and there is no feature on imaging. In electroencephalography, a high-amplitude centrotemporal sharp-slow wave complex is observed along with the normal background rhythm that increases during sleep and falling asleep. Seizures end in adolescence.