Erken İnfantil Gelişimsel ve Epileptik Ensefalopati (EİGEE) - Ataş, Yavuz; Tekgül, Hasan (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
Uluslararası Epilepsi ile Savaş Derneği, 2022’de yenidoğan ve infantil dönemde başlayan epilepsileri gözden geçirerek, genellikle belirli etiyolojik nedenlerle ilişkilendirilen, benzer elektroklinik özelliklere sahip sendromları güncellemiş ve sınıflandırmıştır. Önceki sınıflamalarda yer alan, erken infantil epileptik ensefalopati (Ohtahara sendromu) ve erken miyoklonik ensefalopati sendromlarını da “erken infantil gelişimsel ve epileptik ensefalopati” olarak tek bir başlık altında yeniden tanımlanmıştır. Bu bölümde erken infantil gelişimsel ve epileptik ensefalopatilerin tanımı, klinik özellikleri, elektrofizyolojisi, tanısal yaklaşımı, etiyolojisi, genetiği, ve ayırıcı tanısı güncel literatür eşliğinde ayrıntılı olarak tartışılacaktır.The International League Against Epilepsy reviewed neonatal and infantile-onset epilepsies in 2022, updating and classifying syndromes with similar electroclinical features that are generally associated with certain etiological causes. Early infantile epileptic encephalopathy (Ohtahara syndrome) and early myoclonic encephalopathy syndromes, which were included in the previous classifications, have been redefined under a single title as "early infantile developmental and epileptic encephalopathy". In this chapter, the definition, clinical features, electrophysiology, diagnostic approach, etiology, genetics, and differential diagnosis of early infantile developmental and epileptic encephalopathies will be discussed in detail in light of current literature.