Epilepsinin Etiyolojisi ve Risk Faktörleri - Hancı, Fatma (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
Epilepsinin etiyolojisinin belirlenmesi, epilepsinin tanısında, prognozun belirlenmesinde ve tedavisinde etkilidir. Etiyoloji, nöbetlerin tekrarlama riskini belirlemek ve dolayısıyla epilepsi tanısı koymak için önemli olabilir. Etiyolojiyi ILAE’ye göre altı kategoriye ayırıyoruz: yapısal, genetik, enfeksiyöz, metabolik, immünolojik ve bilinmeyen etiyolojiler. Ancak nörodejeneratif etiyolojiler epilepside artan öneme sahip olduğu için ayrı bir kategoride incelenebilir. Bu etiyolojiler birbirini dışlayan kategoriler değildir, birçok hastada etiyoloji birden fazla kategoriye girebilir. Genetik faktörler, epilepsi tanılı hastalarda nöbet riski yönünden değişen derecelerde rol oynamaktadır. Etiyolojinin önemi yalnızca yaygınlığa göre değil aynı zamanda klinik öneme göre de belirlenir. Kişiye özel ve hedefe yönelik tedaviler geliştirildikçe etiyolojiler de epilepsi tedavisinde daha da büyük rol oynayacaktır.