Farmasötik Botanik Anabilim Dalı - Gürdal, Bahar (Eczacılık Terminolojisi, 2024)
Farmasötik Botanik tıbbi, faydalı ve zehirli bitkilerin sınıflandırılmasını, bilimsel olarak adlandırılmasını, sistematik bir düzen içinde tanıtıcı özelliklerini, yayılışlarını, kullanılışlarını ve tıbbi bitkilerden elde edilen drogları konu alan bir disiplindir. Türkiye florası ve biyoçeşitliliği, bitki morfolojisi, bitki anatomisi, bitkisel drogların makroskobik ve mikroskobik özellikleri de derslerde işlenmektedir. Halk tarafından kullanılan bitkilerin bilimsel yöntemlerle tespit edilip kayıt altına alındığı etnobotanik çalışmalar araştırma alanlarındandır. Etnobotanik araştırmalar doğal kaynaklardan ilaca giden yolda bitkilerin kimyası ve biyolojik aktivitelerinin tespiti için temel oluşturmaktadır. Teorik derslerle birlikte uygulamalı laboratuvar dersleri paralel olarak yürütülmektedir. Bitkilerle ilgili yapılan her çalışmada bitkilerin doğru bir şekilde toplanıp bilimsel olarak tanımlanması ve referans olarak saklanması esastır ve bu bitki örneklerinin yer aldığı herbaryumlar Eczacılık Fakültelerinde Farmasötik Botanik Anabilim Dalında bulunmaktadır.Pharmaceutical Botany is a discipline that deals with the classification of medicinal, useful and poisonous plants, their scientific nomenclature, their description in a systematic order, their distribution, their use and the drugs obtained from medicinal plants. The courses also include coverage of the flora and biodiversity of Turkey, plant morphology, plant anatomy, and the macroscopic and microscopic properties of plant drugs. One of the research areas is the ethnobotany, which encompasses the scientific identification and recording of plants used by human communities. Ethnobotanical research is the basis for determining the chemistry and biological activities of plants on the way from natural resources to drug. Practical laboratory courses are carried out in parallel with theoretical courses. In any study of plants, it is crucial to ensure accurate collection, scientific identification, and storage as a reference, with herbariums containing these samples located in the Department of Pharmaceutical Botany within the Faculties of Pharmacy.