Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı - Sabuncuoğlu, Suna (Eczacılık Terminolojisi, 2024)
Toksikoloji, fiziksel, kimyasal ve biyolojik etmenlerin canlı biyolojik sistemlerde yapısal ve işlevsel değişiklik şeklinde gözlenen zararlı etkilerinin, kalitatif (nitel-var/yok) ve kantitatif (nicel-sayısal) olarak incelenmesi ve bu araştırmalardan sonra elde edilen verilerin insan dahil tüm yararlı canlıların zararlı etkilerden korunması ve kimyasal maddelerin fiziksel ve biyolojik etmenlerin güvenirliliklerinin saptanması için uğraşan, multidisipliner, hem çok eski hem modern anlamda çok yeni, gelişen ve öngörüsel niteliği olan bir bilim dalıdır. ÖZellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra bilim ve teknolojideki gelişmelerin katkısı ile kimyasal üretim endüstrüsünde ilerleme kaydedilmiş ve dolayısıyla bu maddelere canlı biyolojik sistemlerin maruziyetleri de artmıştır. Söz konusu kimyasallara bağlı tehlikeler yanısıra bu maddelerin üretimine ve kullanımına olan ihtiyaç kimyasalların üretim öncesi ve sonrası zararsızlık limitlerini belirleyen bir bilim dalı olarak toksikolojinin önemini arttırmıştır. Toksik maddelerin canlı organizmadaki kinetik yazgıları ve hücresel, biyokimyasal ve moleküler düzeyde toksisite mekanizmaları, toksik dozları, zararsızlık limitlerinin belirlenmesi, zehirlenmeler ve tedavileri, çevre ve biyolojik ortamlardan izolasyonu, nitel ve nicel analizleri, kimyasalların güvenceli kullanımı için risk analizleri ve standardizasyonlarının yapılması toksikolojinin ana konularını oluşturmaktadır.Toxicology is a multidisciplinary, very old and very new in modern terms, developing and predictive science that deals with the qualitative (qualitative-existent / absent) and quantitative (quantitative-numerical) examination of the harmful effects of physical, chemical, and biological factors observed in the form of structural and functional changes in living biological systems and the protection of all useful living things, including humans, from harmful effects and the determination of the safety of chemical substances, physical and biological factors. Especially after World War II, with the contribution of developments in science and technology, progress has been made in the chemical production industry and thus the exposure of living biological systems to these substances has increased. In addition to the hazards associated with these chemicals, the need for the production and use of these substances has increased the importance of toxicology as a science that determines the harmlessness limits of chemicals before and after production. The kinetic fate of toxic substances in the living organism and toxicity mechanisms at cellular, biochemical, and molecular levels, toxic doses, determination of harmlessness limits, poisoning and treatment, isolation from the environment and biological environments, qualitative and quantitative analysis, risk analysis and standardization for the safe use of chemicals constitute the main topics of toxicology.