Psikolojik Açıdan Güçlendirilmesi - Onan, Nevin (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
Psikolojik iyi oluş kişinin zorluklar ile karşılaştığında anlamlı bir yaşam için kişinin var olan potansiyellerini kullanabilmesi ve kendini gerçekleştirmesi olarak kavramlaştırılmaktadır. Sağlık alanında işgücünün en önemli kısmını hemşireler oluşturmaktadır ve sağlık hizmeti sunumunda iş stresiyle başa çıkmada zorlanma, tükenmişlik yaşama, psikolojik şiddete maruz kalma, motivasyon düşüklüğü, iş doyumunda azalma, bakım kalitesinde düşme, ekip içi çatışmalar, iletişim sorunlarında artma gibi çıktılar hemşirelerin ruh sağlığı ve psikolojik olarak olumsuz etkilendiğini göstermesi açısından önemlidir. Bu çerçevede düşünüldüğünde hemşirelerin psikolojik iyi oluş açısından güçlendirilmesinin gerekliliği açıkça görülmektedir. Psikolojik ve ruhsal açıdan hemşirelerin güçlendirilmesinin tükenmişlik ve işten ayrılma durumunu azalttığı, işten alınan doyumu ile psikolojik dayanıklılığı arttırdığı ve kaliteli sağlık hizmeti sunumunu desteklediği belirlenmiştir. Dolayısıyla psikolojik ve ruhsal açıdan güçlendirmeye yönelik yapılan girişimler hemşirelerin kendilerine olduğu kadar aynı zamanda hastalara, çalıştıkları kuruma ve topluma olumlu katkılar sağlayacaktır. Bu bölümde cerrahi birimlerde çalışan hemşirelerin psikolojik yönden etkilenme durumları, psikolojik açıdan güçlendirilmeye yönelik müdahaleler ele alınmıştır.Psychological well-being is conceptualized as a person's ability to use his or her potential for a meaningful life and self-realization when faced with difficulties. Nurses constitute the most important part of the workforce in the field of healthcare. Outcomes such as difficulty in coping with work stress, burnout, exposure to psychological violence, low motivation, decrease in job satisfaction, decrease in the quality of care, conflicts within the team, and increase in communication problems in the provision of health services are important in terms of showing that nurses are negatively affected by their mental health and psychological well-being. When considered in this context, it is seen that nurses need to be strengthened in terms of psychological well-being. It has been determined that empowering nurses psychologically and spiritually reduces burnout and turnover, increases job satisfaction, and psychological resilience, and supports safer healthcare delivery. Therefore, initiatives aimed at psychological and spiritual strengthening will make positive contributions to the nurses themselves, as well as to the patients, the institution they work in, and society. In this section, the psychological effects of nurses working in surgical units and interventions for psychological empowerment are discussed.