Fiziksel Açıdan Güçlendirilmesi - Özmen, Tarık; Contarlı, Nurcan (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
Hemşireler, hasta bakımında önemli rolü olan sağlık profesyonelleridir. Hemşireler genellikle uzun saatler ve vardiyalı sistemde çalışmaktadır. Cerrahi hemşireleri sıklıkla ağır kaldırma, tekrarlayan hareketler, kötü duruş pozisyonu ve uzun süre ayakta kalma gibi fiziksel zorlayıcı streslere maruz kalmaktadır. Cerrahi alan, zorlu, dinamik ve zaman zaman stresli durumların yaşandığı bir ortamdır. Cerrahi hemşirelerinin ameliyat sırasında hassas aletleri doğru bir şekilde kullanmaları, hastaların pozisyonlarını değiştirmeleri, hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edebilmeleri için yeterli düzeyde fiziksel güç ve dayanıklılığa ihtiyaçları bulunmaktadır. Cerrahi hemşirelerinin fiziksel gücü ve dayanıklılığı, hasta bakımı ve cerrahi operasyonların başarısı için temel bir unsurdur. Ülkemizde hemşirelerin büyük çoğunluğu herhangi bir vücut bölgesinde kas iskelet sistemi rahatsızlığı yaşayabilmektedir. Cerrahi hemşireleri sıklıkla bel, boyun, omuz, el bileği, diz ve ayak ağrıları yaşamaktadır. Hemşirelerin fiziksel açıdan güç ve dayanıklılıklarının geliştirilmesi, kas-iskelet sistemi yaralanmalarını ve kronik ağrıları azaltabilmektedir. Fiziksel olarak güçlü ve sağlıklı hissetmek, hemşirelerin özgüvenlerini artırmakta, bu da iş tatmini ve motivasyonlarına olumlu yansımaktadır. Cerrahi hemşirelerinin fiziksel güç ve dayanıklılıklarını artırmak için düzenli olarak aerobik, kuvvet ve esneklik egzersizleri yapmaları önerilmektedir. Ayrıca, ergonomi eğitimi ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının teşvik edilmesi, hemşirelerin dayanıklılıklarını artırmada önemli rol oynamaktadır.Nurses are healthcare professionals who have an essential role in patient care. Nurses often work long hours and in shifts. Surgical nurses are frequently exposed to physically demanding stressors such as heavy lifting, repetitive movements, poor posture, and standing for long periods. The surgical field is a challenging, dynamic, and sometimes stressful environment. Surgical nurses need sufficient physical strength and endurance to use sensitive instruments correctly during surgery, change patients' positions, and intervene quickly and effectively. The physical strength and endurance of surgical nurses are essential to patient care and the success of surgical operations. Most nurses in our country may experience musculoskeletal disorders in any body part. Surgical nurses often experience pain in the waist, neck, shoulder, wrist, knee, and foot. Improving nurses' physical strength and endurance can reduce musculoskeletal injuries and chronic pain. Feeling physically strong and healthy can increase nurses' self-confidence, reflected in their job satisfaction and motivation. It is recommended that surgical nurses regularly perform aerobic, strength, and flexibility exercises to increase their physical strength and endurance. Additionally, ergonomics training and promoting healthy living habits are essential in improving nurses' resilience.