Mesleki Açıdan Güçlendirilmesi - Kanat, Canan; Altun Uğraş, Gülay (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
Hemşirelikte güç; hasta sonuçlarını iyileştirmek için kullanılan bakım uygulamalarını, çalışılan ortamı ve koşulları kontrol edebilmeyi ifade etmektedir. Güçlendirme ise gücün kullanıldığı bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde bu süreci tanımlayan hemşirelerin mesleki güçsüzlüklerini belirleyerek güçlendirmeye yönelik stratejilerin yer aldığı çeşitli modeller kullanılmaktadır. Hemşirelerin mesleki açıdan güçlendirilmesinde mesleki bilgi birikiminin arttırılması ve bilgiye erişimin olanaklarının sağlanması oldukça önemli olup cerrahi hemşirelerinin kaliteli ve etkili bir hizmet sunabilmesi için elzemdir. Cerrahi hemşirelerinin bakım girişimlerini kanıta dayalı uygulamalar, klinik rehberler, bakım paketleri, bilimsel araştırma sonuçları gibi bilimsel bilgi temelinde gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu sayede bakım kalitesi, hasta memnuniyeti ve olumlu hasta sonuçları artmaktadır. Cerrahi hemşirelerinin mesleki açıdan güçlendirilmesinde odaklanılması gereken diğer önemli konuda bilimsel araştırma sürecinde aktif katılımlarıdır. Bu kapsamda hemşireler güncel bilgiye erişebilmeli, bilimsel araştırma süreçlerinde yer almalı, hemşirelik bakım uygulamalarını değiştirmek için araştırma kanıtlarını uygulamaya aktarmalı ve bu konuda desteklenmelidir. Hemşirelerin güçlenebilmesinde etkili olan bir diğer konu ise sağlık politikalarına katılım sağlamalarıdır. Buda ancak mesleki örgütlenme ile gerçekleşebilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Hemşireler Konseyi, hemşirelerin mesleki örgütlere katılmaları ve sağlık politikalarında yer almaları gerekliliğine dikkat çekmiştir. Cerrahi hemşirelerinin mesleki açıdan güçlendirilmesi ve meslekte var olan sorunlar ile etkili bir şekilde başa çıkabilmesi; bilgiye erişiminin arttırılması, kaynakların etkin kullanılması, bilimsel araştırma süreçlerine katılması, politika süreçlerine dahil olması konularında desteklenmesi ile mümkündür.Power in nursing refers to the ability to control the care practices, the environment and conditions used to improve patient outcomes. Empowerment is defined as a process in which power is used. Today, various models are used to identify the professional weaknesses of nurses who define this process and include strategies for empowerment. In the professional empowerment of nurses, it is very important to increase professional knowledge and to provide opportunities for access to information, and it is essential for surgical nurses to provide a quality and effective service. Surgical nurses should carry out care interventions on the basis of scientific knowledge such as evidence-based practices, clinical guidelines, care bundles, scientific study results. In this way, quality of care, patient satisfaction and positive patient outcomes may increase. Another important issue that should be focused on in the professional empowerment of surgical nurses is their active participation in the scientific research process. In this context, nurses should have access to current information, take part in scientific studies, transfer research evidence to practice to change nursing care practices, and be supported in this regard. Another issue that is effective in empowering nurses is their participation in health policies. This can only be achieved through professional organisation. The World Health Organization and the International Council of Nurses have drawn attention to the need for nurses to participate in professional organisations and to take part in health policies. It is possible for surgical nurses to be empowered professionally and to cope effectively with the problems existing in the profession by increasing their access to information, effective use of resources, participation in scientific studies and involvement in policy processes.