Cerrahi Süreçte Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavi Uygulamaları - Yılmaz Güven, Durdane (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
Tamamlayıcı ve alternatif tedavi uygulamaları insanlığın var oluşundan bugüne kadar uygulanan, deneyimlere ve geleneklere dayanan tedavi şekilleridir. Günümüzde birçok sağlıklı/hasta birey yaşam kalitesini yükseltmek, sağlığı geliştirmek, ilaçların yan etkilerini azaltmak, bireylerin fiziksel ve psikolojik olarak rahatlığını sağlamak, bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla bu tedavi yöntemlerini kullanmaktadır. Cerrahide meydana gelen hızlı teknolojik gelişme ve değişimler, cerrahi girişimlerin uygulanma sıklığını arttırmıştır. Bununla birlikte hastalar, ameliyat sonrası dönemde, anestezi ve cerrahi girişime bağlı yaşanan bazı sorunların giderilmesinde farmakolojik tedavilere ek olarak tamamlayıcı ve alternatif tedavi uygulamalarını kullanmaktadır.  Ameliyat sonrası hastaların bakımı, semptom yönetimini sağlama sorumluluğu olan cerrahi hemşirelerinin tamamlayıcı ve alternatif tedavi uygulamalarına yönelik kapsamlı ve bilimsel temelli bilgi sahibi olması önem taşımaktadır.Complementary and alternative treatment practices are forms of treatment based on experiences and traditions that have been applied since the existence of humanity. Today, many healthy/patient individuals use these treatment methods to improve their quality of life, improve health, reduce the side effects of medications, ensure physical and psychological comfort of individuals, and strengthen the immune system. Rapid technological developments and changes in surgery have increased the frequency of surgical procedures. In addition to pharmacological treatments, patients use complementary and alternative treatment practices in the postoperative period to eliminate some problems related to anesthesia and surgical intervention. It is important for surgical nurses, who are responsible for postoperative patient care and symptom management, to have comprehensive and scientifically based knowledge of complementary and alternative treatment practices.