Cerrahi Hastasında Beslenme - Akçay, Kezban; Ayhan, Hatice (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
Cerrahi travma şiddetine göre metabolik stres tepkisine ve inflamasyona yol açmaktadır. Hastaların beslenme tedavisine yönelik uygun planlamalar yapabilmek için, yaralanma sonucunda metabolizmada meydana gelen temel değişiklikleri ve bozulmuş beslenme durumunun postoperatif komplikasyonlar için ciddi bir risk faktörü olduğunu bilmek önemlidir. Cerrahi hastalarında beslenme desteği sağkalım üzerindeki olumlu etkilerinin yanında ameliyat sonrası derlenme süresini de kısalttığı için kritik önem taşımaktadır. Bu nedenle perioperatif bakımın temel unsurları arasında yer alan beslenme, genel sağlık yönetimine entegre edilmeli, ameliyat öncesi uzun süreli açlıktan kaçınılmalı, ameliyattan sonra beslenme mümkün olan en erken dönemde yeniden sağlanmalıdır. Yetersiz beslenme riski olduğunda zaman kaybetmeden mümkünse oral/enteral yolla beslenme tedavisi başlanmalı, beslenmenin oral/enteral beslenme yoluyla sağlanamadığı ya da yeterli olmadığı durumlarda parenteral beslenme tedavisine geçilmelidir. Erken dönemde beslenme tedavisi, cerrahi süreçte kan şekeri kontrolüne, cerrahi stresle ilişkili katabolizma şiddetinin azaltılmasına ve gastrointestinal sistem fonksiyonlarının işlevselliği açısından homeostazise katkıda bulunacaktır. Perioperatif dönemde cerrahi hemşiresi hastanın cerrahi süreçte ihtiyacı olan bakımı planlarken, bakım planına beslenme müdahalelerini de dahil etmeli, hastanın hastaneye ilk kabulünden itibaren beslenme değerlendirilmesi yapılmalı, ameliyat öncesi ve sonrası uzun süren açlık önlenmeli, nütrisyon destek ekibi ile iş birliği sağlanarak, sağlık kurumunun düzenlediği protokoller doğrultusunda ve hastaya uygun, bireysel nütrisyonel bakım ihtiyacı karşılanmalıdır. Bu çerçevede cerrahi hemşiresinin beslenme konusunda kanıt temelli güncel yaklaşımları takip etmeleri ve kanıta dayalı hemşirelik uygulamalarını bakımına yansıtmaları önemlidir.Surgical trauma causes metabolic stress response and inflammation depending on its severity. To make appropriate plans for the nutritional treatment of patients, it is important to know the basic changes in metabolism that occur as a result of injury and that impaired nutritional status is a serious risk factor for postoperative complications. Nutritional support in surgical patients is of critical importance as it not only has positive effects on survival but also shortens postoperative recovery time. For this reason, nutrition, which is among the basic elements of perioperative care, should be integrated into general health management, long-term fasting should be avoided before surgery, and nutrition should be restored as early as possible after surgery. When there is a risk of malnutrition, oral/enteral nutrition treatment should be started without wasting time, if possible, and parenteral nutrition treatment should be started in cases where nutrition cannot be provided through oral/enteral nutrition or is not sufficient. Early nutritional therapy will contribute to blood sugar control during the surgical process, reducing the severity of catabolism associated with surgical stress, and homeostasis in terms of the functionality of gastrointestinal system functions. In the perioperative period, when the surgical nurse is planning the care the patient needs during the surgical process, nutritional interventions should be included in the care plan, nutritional evaluation should be made from the first admission of the patient to the hospital, long-term hunger before and after surgery should be prevented, cooperation with the nutrition support team should be ensured, and protocols organized by the health institution should be followed. Individual nutritional care needs should be met in line with and appropriate to the patient. In this context, it is important for surgical nurses to follow current evidence-based approaches to nutrition and reflect evidence-based practices into patient care.