Organ Nakli Hastasında Bakım - Aksoy, Nilgün; Taşdemir, Deniz; Temür, Büşra Nur (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
Organ nakli, organ yetmezliği olan hastalar için hayati öneme sahip bir tedavi yöntemidir. Nakil vericisinin ve alıcısının bakımı karmaşık olup ekip çalışması ve iş birliği gerektirmektedir. Bu süreç, ameliyat öncesi, sırası ve sonrası olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır. Organ nakli hemşiresinin, hem nakil süreci ile mümkün olan en iyi şekilde başa çıkabilmeleri hem de greftin başarısını en üst düzeye arttırmayı sağlayacak bakımı yönetebilmeleri için hasta ve yakınlarına destek ve yardımcısı olması gerekmektedir. Organ nakli hastalarına, nakil sonrası erken dönemde sorunları önlemek veya erken müdahale yoluyla azaltmak, kısa ve uzun vadede ise greft sonuçlarını en üst düzeye ulaştırmak için uygun hemşirelik bakımı sağlanmalıdır. Hemşireler, alıcı ve vericilerin ihtiyaç duyduğu taburculuk eğitiminin bütün aşamalarında önemli bir rol oynamakta ve alıcıların yaşam biçimi değişikliklerine uyumlarını kolaylaştırarak iyi ve kaliteli bir yaşam sürmelerini sağlamaktadır. Hemşirelik bakımı, fiziksel, psişik, ruhsal ve sosyal düzeyde hareket ederek, kişinin, ailenin ve toplumun güçlendirilmesine, sağlığın sürdürülmesine ve hastalıklardan kaçınılmasına yardımcı olan müdahaleleri kapsamaktadır.Organ transplantation is a vital treatment method for patients with organ failure. The care of the transplant donor and recipient is complex and requires teamwork and collaboration. This process consists of three stages: preoperative, intraoperative, and postoperative. The organ transplant nurse needs to support and assist the patient and their relatives to best cope with the transplant process and to manage the care that will maximize graft success. Appropriate nursing care should be provided to transplant patients to prevent problems in the early post-transplant period or reduce them through early intervention, and to maximize graft outcomes in the short and long term. Nurses play an important role in all stages of the discharge education needed by recipients and donors, facilitating recipients' adaptation to lifestyle changes and ensuring they lead a good and quality life. Nursing care encompasses interventions that operate on physical, psychic, spiritual, and social levels, helping to empower individuals, families, and communities, maintain health, and prevent illnesses.