Tüp ve Drenli Hastada Bakım - Tosun, Hale; Tosun, Ayşe (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
Hemşirelik bilim ve sanatı temel alan bir sağlık disiplinidir. Hemşirelik bakım kalitesinin sağlanması ve sürdürülmesi hastaya optimal bakım sunmanın ön koşuludur. Hemşirelik bakım uygulamalarında bireyin bütüncül bakış açısı ile değerlendirilmesi önemlidir. Değişen ve gelişen sağlık teknolojisi uygulamalardaki farklılığa ve karmaşıklığa da yol açmaktadır. Bu durum hemşirelerin bakım uygulamalarında teknolojik değişiklikleri yakından izlemelerini gerektirmektedir. Hemşirenin en önemli rollerinde biri olan bakım verici rolü, kanıta dayalı rehberleri temel alan birey merkezli yaklaşımı ile hastanın iyiliğini yeniden kazandırmak için uygulamalarına yön vermektedir. Hastanın iyiliğini sağlamayı hedef alan bakım uygulamaları içerisinde tüp ve drenli hasta bakımı da yer almaktadır. Herhangi bir cerrahi işlem sonucunda vücut boşluğuna yerleştirilen tüp ve drenler bölgedeki sekresyonun, sıvının, kanın, havanın vücuttan uzaklaştırılması için yapılan uygulamalardır. Özellikle tüp ve drenajların izlem ve bakımından sorumlu olan hemşireler, drenajın açıklığını, konumunu ve enfeksiyon belirtilerini izlemekle sorumludur yükümlüdürler.Nursing is a health discipline based on science and art. Ensuring and maintaining the quality of nursing care is a prerequisite for providing optimal care to the patient. It is important to evaluate the individual holistically in nursing care practices. Changing and developing health technology also leads to diferences and complexity in nursing practices. This situation requires nurses to closely follow technological changes in care practices. The caregiver role, one of the most important roles of the nurse, directs nursing practices to restore the patient's well-being with an individual-centered approach based on evidence-based guidelines. Patient care with tubes and drains is also included in the care practices to ensure the patient’s well-being. Tubes and drains placed in the body cavity as a result of any surgical procedure are practices used to remove secretions, fluid, blood, and air from the body. Nurses, who are especially responsible for the monitoring and maintenance of tubes and drains, are responsible for monitoring the patency, location, and signs of infection of the drain.