Jinekolojik Cerrahide Bakım - Özkan Şat, Sultan; Akbaş, Pınar (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
Jinekolojik cerrahi, kadın üreme organlarında meydana gelen sorunların ortadan kaldırılması amacıyla uygulanan cerrahi girişimleri ifade etmektedir. Bu cerrahi girişimler, minimal invaziv (kapalı) veya laparotomi (açık cerrahi) teknikleri ile uygulanabilmektedir. Jinekoloik cerrahiler kapsamında; uterus ve servikse yönelik cerrahiler, adneks cerrahisi, üro-jinekolojik cerrahiler, estetik jinekoloji cerrahileri ve jine-onkoloji cerrahileri yer almaktadır. Jinekolojik cerrahi girişim sürecinde hemşireler; cerrahi girişime neden olabilecek hastalıkları bilmeli, bilgi ve becerilerini kullanarak ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında güncel hemşirelik bakımı uygulamalarını yapabilmelidir. Bu kapsamda; hemşirelik bakım uygulamaları arasında hasta danışmanlığı ve eğitimi, ameliyat öncesi optimizasyon, tromboemboli profilaksisi, bağırsak hazırlığı, beslenme, antimikrobiyal profilaksi ve cilt hazırlığı, ameliyat sonrası yaşamsal bulguların takibi, tromboemboli profilaksisi, spirometre (triflo) kullanımı, sıvı tedavisi, beslenme, ileusun önlenmesi, glikoz kontrolü, analjezi, üriner drenaj, erken mobilizasyon yer almaktadır. Ayrıca jinekolojik cerrahi girişimler kadının beden imajı, benlik algısı ve cinsellik örüntüsünde bozulmalara yol açabilmektedir. Bu nedenle jinekolojik cerrahi sürecinde kadının bütüncül olarak ele alınması ve psikososyal bakım sağlanması önemlidir. Gynecological surgery refers to surgical interventions performed to eliminate problems occurring in female reproductive organs. These surgical interventions can be performed with minimally invasive (closed) or laparotomy (open surgery) techniques. Within the scope of gynecological surgeries; Surgeries for the uterus and cervix, adnexal surgery, uro-gynecological surgeries, aesthetic gynecology surgeries and gynecological-oncology surgeries are included. During the gynecological surgery procedure, nurses; They should know the diseases that may cause surgical intervention and be able to apply current nursing care practices before, during and after surgery by using their knowledge and skills. In this context; Nursing care practices include patient counseling and education, preoperative optimization, thromboembolism prophylaxis, bowel preparation, nutrition, antimicrobial prophylaxis and skin preparation, postoperative vital signs monitoring, thromboembolism prophylaxis, use of spirometer (triflo), fluid therapy, nutrition, prevention of ileus, glucose control, analgesia, urinary drainage, early mobilization. In addition, gynecological surgical interventions can lead to disruptions in a woman's body image, self-perception and sexuality pattern. Therefore, it is important to consider the woman holistically and provide psychosocial care during the gynecological surgery process.