Çocuk ve Cerrahi Girişim Süreci - Öztürk Şahin, Özlem; Kütahyalıoğlu, Nesibe Sümeyye; Taşdelen, Yeliz (Cerrahi Hemşireliği ve Bakım En İyi Bakım Uygulamaları, 2024)
Çocuklar yaşları ve gelişimsel özellikleri gereği cerrahi süreçlere yetişkinlerden farklı tepkiler vermektedirler. Cerrahi müdahaleler ve hastaneye yatış, çocuklar için genellikle korku ve stres kaynağı olup, duygusal sıkıntılar ve davranışsal bozukluklarına yol açabilir. Cerrahi süreçler çocuklarda hem psikolojik hem de fizyolojik strese neden olurken, ameliyat sonrası dönemde çocuklarda çeşitli duygu durum ve işlev bozuklukları ortaya çıkabilir. Özellikle özel gereksinimli çocuklar, daha yüksek düzeyde anksiyete ve stres yaşadıkları için tedavi ve hemşirelik bakımlarını  karşılamak daha zorlayıcı olabilir. Günübirlik cerrahi yöntemlerin artması, çocukların cerrahi süreçlere hazırlığı ve bakımını daha da önemli hale getirmiştir. Hazırlık materyalleri ve konfor odaklı bakım uygulamaları, çocukların uyum sağlamalarını destekler. Hemşirelerin, çocukların gelişim düzeylerine ve bireysel ihtiyaçlarına uygun bakım sunmaları, doğru bilgi vererek duygusal destek sağlamaları ve ebeveynleri bakıma dahil etmeleri sürecin sağlıklı yönetilmesinde oldukça önemlidir. Literatürde cerrahi süreçlerin çocuklar üzerindeki travmatik etkilerini en aza indirmek için ağrı kontrolünün öneminin büyük olduğu vurgulanmıştır. Farmakolojik yöntemlerin yanı sıra nonfarmakolojik yöntemlerin de kullanılması, çocukların ağrı kontrolünde etkili bulunmuş ve cerrahi süreçteki streslerini azaltmada da önemli bir rol oynadığı görülmüştür. Planlanan bu hemşirelik yaklaşımları, çocukların cerrahi süreçlere uyumunu artırarak, perioperatif bakımın kalitesini yükseltmektedir.Children react differently to surgical procedures than adults due to their age and developmental characteristics. Surgical interventions and hospitalization are often a source of fear and stress for children and may lead to emotional distress and behavioral disorders. While surgical processes cause both psychological and physiological stress in children, various moods and dysfunctions may occur in children in the postoperative period. Especially children with special needs experience higher levels of anxiety and stress, and it may be more challenging to meet their treatment and nursing care. The increase in daily surgery methods has made the preparation and care of children for surgical processes even more important. Preparation materials and comfort-oriented care practices support children's adaptation. Nurses must provide care appropriate to the developmental levels and individual needs of children, offer emotional support by providing accurate information, and involve parents in care to manage the process healthily. In the literature, it has been emphasized that pain control is of great importance to minimize the traumatic effects of surgical procedures on children. In addition to pharmacological methods, nonpharmacological methods are effective in pain control in children. It is essential in reducing stress in the surgical process. These planned nursing approaches increase the quality of perioperative care by improving children's compliance with surgical methods.