İklim Değişikliğinin Kadın Sağlığı Üzerine Etkileri - Baştarcan, Çisem (İklim Değişikliği Sağlık ve Hemşirelik, 2024)
İklim değişikliği, doğada normal zaman dilimlerinde görülen doğal değişikliklere ilave olarak, doğrudan ve dolaylı insan faaliyetleri nedeniyle gözlemlenen değişiklikler olarak tanımlanır. İklim değişikliğinin insan sağlığına oldukça geniş etkileri bulunmaktadır ve pek çok farklı sağlık sorununa yol açan uzun vadeli bir süreç olduğu bilinmektedir. Bazı gruplar, yaşları (çocuk, yaşlı), cinsiyetleri (kadın, özellikle gebeler) ve sosyal statüleri (bazı bölgelerdeki yerli halk, göç edenler ve yoksullar) gibi özellikleri nedeniyle iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerine karşı daha hassas ve savunmasızdır. Kadın yaşamının farklı dönemlerinde iklim değişikliği, doğrudan ve dolaylı etikleri aracılığıyla birtakım sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu bölümde iklim değişikliğinin kadın sağlığı üzerine etkileri ele alınacaktır.