Aort Diseksiyonu - Koç Ay, Esra (Aorta ve Hastalıkları, 2024)
Aort diseksiyonu, aortun intimal tabakasındaki yırtık veya aort duvarındaki kanama sonucu aort duvarının farklı tabakalarının ayrılması sonucu gelişen yaşamı tehdit eden bir durumdur. Hastalar; göğüs ağrısı, ka- rın-sırt ağrısı, kalp yetersizliği, kardiyak tamponad, miyokardiyal iskemi-infarkt, plevral efüzyon, nöro- lojik bulgular,alt ekstremite iskemisi, barsak iskemisi, akut böbrek yetmezliği ile başvurabilir. Transtorasik ekokardiyografi, transözefageal ekokardiyografi, kontrastlı BT, MRG ile tanı konur. Tedavi edilmezse 2 hafta içerisinde mortalite %75, cerrahi tedavi ile 5 yıllık sağkalım %75’tir. Tip A diseksiyonun tedavisi cerahidir. Tip B aort diseksiyonu; medikal, torasik endovasküler onarım (TEVAR) veya cerahi olarak te- davi edilebilir.Aortic dissection, tear in the intimal layer of the aorta or damage to the aortic wall as a result of bleeding in the aortic wall life developed as a result of the separation of different layers It is a threatening situation. Patients; chest pain, back pain, heart failure, cardiac tamponade, myocardial ischemia-infarction, pleural effusion, neuro-logical findings, lower extremity ischemia, intestinal ischemia, may present with acute renal failure.Diagnosis is made by  Transtorasic echocardiography, transesophageal echocardiography, contrast-enhanced CT and MRI. If left untreated Mortality is 75% within 2 weeks, 5 months with surgical treatment annual survival is 75%. Treatment of type A dissection It is surgical. Type B aortic dissection; medical, thoracic endovascular repair (TEVAR) or surgical treatment can be dealt with.