Aorta Embriyolojisi ve Anatomisi - Aladağ, Pelin (Aorta ve Hastalıkları, 2024)
Aort, vücudun ihtiyaçlarını karşılayan ana iletici damardır. Anatomik olarak, çıkan (asendan), arcus, inen (desendan) aort olarak üçe ayrılır. Çıkan aort, aortik kökü ve koroner artelerin çıktığı valsalva sinüsleri içerir. Arcus aorta, baş ve boyun bölgesini besleyen brakiyosefalik, sol ana karotis ve sol subklavyen arterleri verir. Desendan aorta ise, torasik ve abdominal bileşenlerden oluşur. Abdominal aort dallarını verdikten sonra, sağ ve sol ana iliyak arterlere ayrılarak sonlanır. Aortun temel taşı olduğu dolaşım sistemi, embriyoda öncelikli gelişmeye başlayan ve ilk işlev gösteren sistemdir. Diffüzyon yoluyla gereksinimlerini karşılayamayan embriyoda üçüncü haftadan itibaren kalp ve vasküler sistem gelişmeye başlar ve ilerleyen süreçte aorta gelişimi ile devam eder. Dördüncü haftadan itibaren, embriyonun faringeal bölgesinde aortik arcuslar ve bunu besleyen altı arter çiftleri oluşur. Aortik kese, yukarıya uzanarak ilk aort ark çiftine ve daha sonra ikinci, üçüncü, dördüncü ve altıncı aortik arklara bağlanır. Beşinci aortik ark çifti gelişmezken, ilerleyen süreçte ise ilk iki çift aortik ark körelir. Aort, temel olarak üçüncü ve dördüncü aort arklardan köken alır. The aorta is the main transmitting vessel that provides for the body’s needs. Anatomically, it is divided into three parts: ascending, arcus and descending aorta. The ascending aorta contains the aortic root and the sinuses of valsalva from which the coronary arteries arise. The aortic arch gives off the brachiocephalic, left common carotid and left subclavian arteries that supply the head and neck region. The descending aorta consists of thoracic and abdominal components. After giving off branches of the abdominal aorta, it terminates by dividing into the right and left common iliac arteries. The circulatory system, of which the aorta is the cornerstone, is the first system that begins to develop and perform functions in the embryo. In the embryo, which cannot supply through diffusion, the heart and vascular system begin to develop from the third week onwards and continues with the development of the aorta in the following period. Starting from the fourth week, aortic arches and six pairs of arteries that supply them are formed in the pharyngeal region of the embryo. The aortic sac extends upward to connect to the first pair of aortic arches and then to the second, third, fourth and sixth aortic arches. While the fifth pair of aortic arches does not develop, the first two pairs of aortic arches atrophy in later times. The aorta basically originates from the third and fourth aortic arches.