Güncel Yara Bakım Ürünleri - Bayraktar, Duygu; Kurt, Ece (“Örnek Vakalarla” Yara Yönetimi, 2024)
İlk zamanlar doğada bulunan malzemeler ile gerçekleştirilen yara bakımının tarihi Milattan Önceki (M.Ö.) yıllara kadar uzanır. Günümüzde yaranın tanılanması, takip edilmesi, bakım ve pansumanlarının yapılması hemşirelerin önemli sorumlulukları arasında yer alır.  Yara bakımı, aseptik teknikler ile dikkatle uygulanan ve uzun süre sabırla takip edilmesi gereken bir süreçtir. Günümüzde çeşitli teknolojilerin kullanımıyla beraber yara bakımında birtakım yenilikler meydana gelmiştir. Yara bakımı hakkında bilinenlerin her geçen gün değişmesi, yeni yöntem ve ürünlerin ortaya çıkması, bakımın planlanması ve değerlendirmesi üzerinde birtakım değişikliklere neden olmuştur. Yara bakımında kilit role sahip olan hemşireler, bu yenilikleri yakından takip ederek yara iyileşmesi, hasta güvenliği ve bakım maliyetleri gibi önemli alanlara katkı sağlar. Bu noktada, yara bakımına ilişkin bilimsel çalışma sonuçlarının takip edilmesi, yeni kullanılmaya başlanan teknolojik yöntem ve ürünler hakkında bilgi edinilmesi ve deneyimlerin paylaşılması hemşirelere güncel ve kanıta dayalı yara bakımı uygulamasında yarar sağlayacak bazı yöntemlerdir. Yara bakımında önemli olan nokta, iyileşme için yaraya gereksinim duyduğu ortamı sağlayarak, yaranın kendi kendini iyileştirmesini teşvik etmektir. Yaranın gereksinimleri hakkında bilgi sahibi olmak ve uygun bakım ürününü kullanmak hemşirenin sorumluluğundadır.