Cerrahi Yaralar ve Bakım Yönetimi - Gezer, Derya; Barış Eren, Nadiye (“Örnek Vakalarla” Yara Yönetimi, 2024)
Cerrahi yaralar doku bütünlüğünün kontrollü bir şekilde olumsuz yönde etkilenmesi ve fizyolojik olarak fonksiyonunun bozulmasıdır. Akut yara sınıfında yer alan cerrahi yaralar normalde düzenli bir şekilde iyileşir ve yara iyileşmesinin farklı, ancak örtüşen aşamaları boyunca sorunsuz ilerler.Ameliyat sonrası yaraların optimal yönetimi, cerrahi alan enfeksiyonları ve yara açılması gibi potansiyel komplikasyonların gelişmesini önlemek için önemlidir. Bu amaçla yara bakımının sorunsuz bir şekilde yönetilebilmesi için ekip üyeleri arasında etkili iletişim kurulmalı, uygun değerlendirme ve dokümantasyon yapılmalıdır. Ayrıca, ameliyat sonrası yaraların tedavisinde önemli rol oynayan cerrahi hemşireleri, yara iyileşmesinin fizyolojisini ve ameliyat sonrası yara bakımı ilkelerini bilmelidir.