Basınç Yaralanmaları ve Bakım Yönetimi - Karabağ Aydın, Arzu; Cici, Aybike Merve (“Örnek Vakalarla” Yara Yönetimi, 2024)
Basınç yaralanmaları (BY) genellikle bir kemik çıkıntısı üzerindeki deri ve/veya altta yatan yumuşak dokularda basınç veya basınca eşlik eden sürtünme, kopma/yırtılma ya da tıbbi veya başka bir cihazla ilişkili meydana gelen lokalize hasar olarak tanımlanmaktadır. BY, sağlık bakım hizmetlerinde önemli bir kalite göstergesidir. NPIAP (The National Pressure Injury Advisory Panel)’ın 2016 yılında gerçekleştirmiş olduğu panelde BY’ler; Evre I, Evre II, Evre III, Evre IV, Evrelendirilemeyen, Şüpheli Derin Doku Yaralanması, Tıbbi Araçla/Cihazla İlgili ve Mukoz Membran BY olarak kategorize edilmektedir. BY’lerin önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir role sahip olan hemşireler; risk değerlendirmesi, önleyici deri bakımı, yeniden pozisyon verme, ağrı değerlendirmesi, yara bakımı, eğitim vb. başlıklarda bakım hizmeti sunmaktadırlar.