Yara İyileşmesini Etkileyen Faktörler - Yurtseven, Şeyma (“Örnek Vakalarla” Yara Yönetimi, 2024)
Yara iyileşmesi hücresel ve moleküler düzeyde gerçekleşen, çok iyi organize edilmiş sayısız biyokimyasal olayı içeren karmaşık bir biyolojik süreçtir. Yara iyileşmesini olumsuz etkileyen faktörlerin bilinmesi, yara iyileşmesinde görülen sorunların önlenmesinde veya tedavisinde oldukça önemlidir. Yara tedavileri;  yüksek maliyetleri, zor ve uzamış tedavi süreçleri nedeni ile hem sağlık çalışanları hem de sağlık sistemi üzerinde ciddi bir yük oluşturmaktadır. Bu nedenle öncelikli hedef, yara iyileşmesini etkileyen lokal ve sistemik faktörlerin belirlenerek risk faktörlerine yönelik gerekli tedbirlerin alınmasıdır.