Endoskopik Transoral Yaklaşımla Üst Servikal Omurgadaki Kurşun Çekirdeğinin Çıkarılması: Olgu Sunumu ve Literatür Değerlendirmesi - Dölen, Duygu; Gülsever, Cafer İkbal; Can, Halil; Aydoseli, Aydın; Sencer, Altay (Nöroşirürji Nadir Vaka Sunumları, 2024)
Servikal bölgedeki omurga ateşli silah yaralanmaları, ciddi komplikasyonlar ve yüksek mortalite riski taşır. Bu tür vakalarda cerrahi müdahale kararı, yabancı cismin yerleşimi ve potansiyel risklere göre alınmalıdır. Transoral endoskopik yöntem, minimal invaziv doğası ve düşük komplikasyon oranları ile güvenli bir tedavi seçeneği sunar. Bir ay önce ateşli silahla yaralanan 29 yaşındaki erkek hasta polikliniğimizde değerlendirildi. Nörolojik muayenesinde patolojik bir bulguya rastlanmadı. Yapılan nöroradyolojik tetkiklerde, C1 ön arkusu ve dens arasında lokalize olmuş kurşun çekirdeği ve mandibula fraktürü tespit edildi. Transoral endoskopik yöntemle kurşun çekirdeği başarılı bir şekilde çıkarıldı. Cerrahi işlem nöronavigasyon desteğiyle sorunsuz tamamlandı. Ameliyat 40 dakika sürdü ve postoperatif dönemde ciddi bir komplikasyon gözlenmedi. Hasta, minimal analjezik kullanımı ile kısa sürede iyileşme gösterdi ve iki yıllık takip sürecinde enfeksiyon, kurşun zehirlenmesi veya migrasyon gibi komplikasyonlar gelişmedi.Transoral endoskopik yöntem, servikal omurgadaki yabancı cisimlerin çıkarılmasında etkili ve güvenli bir seçenektir. Minimal invaziv yaklaşım özelliğinden dolayı bu yöntem, uygun vakalarda komplikasyonları önlemekte ve hastaların yaşam kalitesini artırmaktadır.Gunshot injuries to the cervical spine pose significant complications and high mortality risks. Surgical intervention decisions should be based on the foreign body's location and potential risks. The transoral endoscopic approach offers a safe treatment option due to its minimally invasive nature and low complication rates. A 29-year-old male patient who had sustained a gunshot wound one month ago was evaluated in our clinic. Neurological examination revealed no pathological findings. Neuroradiological investigations identified a bullet fragment localized between the anterior arch of C1 and the dens, along with a mandibular fracture. The bullet was successfully removed using the transoral endoscopic approach. The surgical procedure was completed without complications under neuronavigation guidance. The operation duration was 40 minutes, and the postoperative period was uneventful. The patient required minimal analgesic use and showed rapid recovery. During the two-year follow-up, no complications such as infection, lead poisoning, or bullet migration were observed. The transoral endoscopic approach is an effective and safe option for removing foreign bodies in the cervical spine. This technique minimizes complications and improves patient quality of life in suitable cases, thanks to its minimally invasive nature. It can be considered a valuable treatment option for similar complex cases.