COVID-19 Ensefaliti İle Karışan Erken Evre Glioblastoma Olgusu - Can İke, Meltem (Nöroşirürji Nadir Vaka Sunumları, 2024)
Glioblastoma(GBM), erişkinlerde en yaygın ve agresif primer beyin tümörü olup genellikle malign bir seyir izler. Bu olgu sunumunda, radyolojik olarak başlangıçta ensefalit ile karıştırılan bir GBM vakası ele alınmıştır. 48 yaşındaki erkek hasta, gribal İnfeksiyon sonrası epileptik nöbetle başvurmuş, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bulguları başta ensefalit olarak değerlendirilmiştir. Ancak, BOS incelemesi ve radyolojik takibin ardından glioblastoma tanısı konmuştur. Bu vaka, GBM'nin özellikle erken dönemde inflamatuar hastalıklarla karıştırılabileceğini ve bu durumun tanı ve tedavi süreçlerinde gecikmelere yol açarak prognozu olumsuz etkileyebileceğini vurgulamaktadır. Özellikle Covid-19 pandemisi bağlamında, viral ensefalit ve GBM gibi hastalıkların ayırıcı tanısının önemine dikkat çekilmektedir.Glioblastoma(GBM) is the most aggressive and common primary malignant brain tumor in adults. This case report discusses a GBM case that was initially misdiagnosed as encephalitis based on radiological findings. A 48-year-old male presented with an epileptic seizure following a flu-like infection, and the initial MRI findings suggested encephalitis. However, after cerebrospinal fluid (CSF) analysis and further radiological follow-ups, a glioblastoma diagnosis was confirmed. This case highlights that GBM, particularly in its early stages, can mimic inflammatory diseases such as encephalitis, leading to delays in diagnosis and treatment, which can negatively affect prognosis. The report emphasizes the importance of differential diagnosis, especially in the context of the Covid-19 pandemic where viral encephalitis is a consideration.