Antikoagülan Antiagregan İlaç Kullanan ve Abdominopelvik Cerrahi Geçiren Üroloji Hastalarında Pulmoner Komplikasyonların Yönetimi - Balcı, Aydın (Ürolojik Girişimlerde Antikoagülan ve Antiagregan Kullanan Hastaların Yönetimi, 2024)
Abdominopelvik cerrahinin ardından görülen pulmoner komplikasyonlar atelektazi, pnömoni ve solunum yetmezliği gibi durumları içermekte olup, %10 ila %40 arasında değişen bir sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Risk faktörleri arasında yaş, obezite, sigara içme geçmişi, kronik akciğer hastalıkları, ameliyat süresi ve komplikasyonları, anestezi türü gibi etmenler bulunmaktadır.Tedavi ve önleme stratejileri arasında erken mobilizasyon, postoperatif solunum egzersizleri, ağrı kontrolü ve erken komplikasyonların tanılanması önemli yer tutmaktadır. Farmakolojik olarak bronkodilatörler, glukokortikoidler, antibiyotikler gibi ilaçlar kullanılmakta; yoğun bakım sürecinde solunum desteği, oksijen tedavisi, sıvı-elektrolit yönetimi gibi önlemler alınmaktadır. Rehabilitasyon sürecinde ise ilaç yönetimi, fiziksel aktivite programları, multidisipliner yaklaşım, beslenme danışmanlığı ve psikososyal destek önem arz etmektedir. Özellikle antikoagülan kullanımı, kanama riski yönetimi ve postoperatif tromboemboli riski gibi özel durumlar da vurgulanmaktadır. Bu yönetim stratejileri, ürolojik cerrahiden sonra pulmoner komplikasyonların etkili bir şekilde yönetilmesini amaçlamaktadır.