Antikoagülan ve Antiagregan İlaç Kullanan Hastalarda Perkütan Nefrolitotomi (PNL) Operasyonu; Preop Hasta Hazırlıkve Postop Takip Süreci - Kaçan, Turgay (Ürolojik Girişimlerde Antikoagülan ve Antiagregan Kullanan Hastaların Yönetimi, 2024)
Böbrek taşı tedavisinde kullanılan perkütan nefrolitotomi (PNL), özellikle büyük ve komplike taşların çıkarılmasında etkili bir yöntemdir. Ancak bu cerrahi prosedür nispeten yüksek kanama riski taşır. Bu risk, antiagregan ve antikoagülan kullanan hastalarda daha da artar, çünkü bu ilaçlar kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltarak kanama olasılığını yükseltir. PNL uygulanacak hastalarda antiagregan ve antikoagülan tedavi yönetimi dikkatli bir şekilde planlanmalıdır. Cerrahi öncesi dönemde, hastaların kullandığı bu ilaçlar genellikle prosedürden 5-7 gün önce kesilmelidir. Bu süreçte, hastaların kardiyoloji uzmanlarıyla iş birliği yapılarak ilaçların kesilmesi ve yeniden başlanması konusunda detaylı bir değerlendirme yapılmalıdır.Operasyon sırasında ve sonrasında, kanama kontrolü için dikkatli bir hemostaz sağlanmalı ve hastalar yakından izlenmelidir. Prosedür sonrası dönemde, yeniden başlanan antiagregan ve antikoagülan tedavisi, cerrahi bölgenin iyileşmesi ve kanama riskinin minimize edilmesi için optimize edilmelidir. Ayrıca, PNL uygulanan bu hasta grubunda kanama komplikasyonlarının yönetimi için hazır olunmalı ve gerektiğinde kan transfüzyonu veya diğer hemostatik tedaviler hızla uygulanmalıdır.Sonuç olarak, antiagregan ve antikoagülan kullanan hastalarda PNL yönetimi, multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Bu ilaçların cerrahi öncesi ve sonrası dikkatli yönetimi, kanama riskini azaltmada ve başarılı bir cerrahi sonuç elde etmede kritik öneme sahiptir.Percutaneous nephrolithotomy (PNL), used in the treatment of kidney stones, is particularly effective for removing large and complex stones. However, this surgical procedure carries a relatively high risk of bleeding. This risk is further increased in patients using antiplatelet and anticoagulant medications, as these drugs reduce the blood's ability to clot, increasing the likelihood of bleeding. The management of PNL in patients on antiplatelet and anticoagulant therapy requires careful planning. Typically, these medications are discontinued 5-7 days before the procedure. During this period, a detailed evaluation should be conducted in collaboration with cardiology specialists to determine the safest approach for discontinuing and resuming these medications.During and after the surgery, meticulous hemostasis is crucial, and patients should be closely monitored. In the postoperative period, restarting antiplatelet and anticoagulant therapy should be optimized to minimize bleeding risk while ensuring proper healing of the surgical site. Additionally, managing bleeding complications in this patient group should be prepared for, with the readiness to provide blood transfusions or other hemostatic treatments as needed.In conclusion, the management of PNL in patients on antiplatelet and anticoagulant therapy requires a multidisciplinary approach. Careful management of these medications before and after surgery is critical in reducing bleeding risk and achieving successful surgical outcomes.