Antikogülan ve Antiagregan İlaç Kullanan Hastalarda Prostat Biyopsi İşlemi: Preop Hasta Hazırlık ve Postop Takip Süreci - Atik, Murat Cengizhan (Ürolojik Girişimlerde Antikoagülan ve Antiagregan Kullanan Hastaların Yönetimi, 2024)
Prostat kanserinin tanısında kullanılan en önemli yöntemlerden bir tanesi  transrektal ultrasonografi (TRUS) eşliğinde uygulanan biyopsidir. TRUS ile yapılan prostat biyopsisi, serum PSA değeri yüksek olan ve/veya parmakla rektal muayenede prostat  kanser şüphesi olan erkeklerde yapılması endikedir.  Yapılan prostat biyopsi operasyonu ardından kanama olması olası komplikasyonlardan biridir, bu komplikasyon olasılığını en aza indirmek için biyopsi işlemi hemen öncesinde hastanın kullandığı ilaçlar sorgulanmalıdır. Anti-agrekan ve antikoagülan ilaç kullanımı biyopsi öncesi kesilmesi veya kullanımının devam etmesi açısından çalışmalar bulunmaktadır.One of the most important methods used in the diagnosis of prostate cancer is the biopsy  performed under transrectal ultrasonography (TRUS) guidance. Prostate biopsy via TRUS is indicated for men with elevated serum PSA levels and/or those with suspected prostate cancer based on digital rectal examination findings. One of the potential complications following prostate biopsy is bleeding. To minimize the risk of this complication, it is essential to inquire about the medications the patient is taking immediately before the biopsy procedure. Research exists regarding the discontinuation or continuation of the use of antiplatelet and anticoagulant medications prior to the biopsy.