Antikoagülan ve Antiagregan İlaç Kullanan Hastalarda Temiz Aralıklı Kateterizasyon Kullanımı - Beştaş, Ersin; Dündar, Ümit (Ürolojik Girişimlerde Antikoagülan ve Antiagregan Kullanan Hastaların Yönetimi, 2024)
Bu bölümde, antikoagülan veya antiagregan ilaç kullanan hastalarda temiz aralıklı kateterizasyon (TAK) uygulaması ele alınacaktır. TAK, mesane boşaltımı için kullanılan bir uygulamadır ve nörojenik mesane disfonksiyonu gibi durumlarda tercih edilir. Antikoagülan ve antiagregan ilaç kullanımı TAK uygulaması sırasında kanama riskinde artışa yol açabilir. Bu bölümde, antikoagülan ve antiagregan ilaçların etkileri, TAK’ın kanama riski üzerindeki etkisi ve bu riskin nasıl azaltılabileceği tartışılmaktadır. Bu bilgiler, sağlık profesyonellerine, bu özel hasta grubunda TAK uygulamasının nasıl daha güvenli ve etkili bir şekilde gerçekleştirilebileceği konusunda rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.This section addresses the practice of clean intermittent catheterization (CIC) in patients using anticoagulant or antiplatelet medications. CIC is a procedure used for bladder emptying and is preferred in cases such as neurogenic bladder dysfunction. Use of anticoagulant and antiplatelet drugs may increase the risk of bleeding during CIC administration. This section discusses the effects of these medications, the impact of CIC on bleeding risk, and strategies for mitigating this risk. The aim is to provide healthcare professionals with guidance on how to perform CIC more safely and effectively in this specific patient population.