Antiagregan İlaç Kullanan Hastalarda Sistoskopi ve Sistostomi Operasyonu: Hasta Hazırlık ve Takip Süreci - Topal, Kutay; Ulusoy, Kemal (Ürolojik Girişimlerde Antikoagülan ve Antiagregan Kullanan Hastaların Yönetimi, 2024)
Antiagregan ilaçlar arterlerde daha çok olmak üzere trombositleri agregasyonunu inhibe eden ajanlardır.Bu ajanlar aspirin ve aspirinden sonra sıklıkla kullanılan  klopidogrel ,tikagrelor, prasuguel, tiklodipin ve tirofiban, absiksimab, Dipiridamol  gibi ilaçlardır.Aspirin düşük dozda COX-1 enzimini irrevesibl inhibe eder.Tromboksan A2 sentezini önleyerek antiagregan etki yapar .Klopidpogrel , prasuguel ,tiklodipin  trombositlerde ADP’nin P2Y12 reseptörlerini irrevesibl  inhibe ederek antiagregan etki yaparlar.Klopidogrel  ayrıca ön ilaçtır.CYP2C19 ile aktifleşir.Tikagrelor antiagregasyon işlevini aynı şekilde fakat reversibl olarak gerçekleştirir.Tirofiban , glikoprotein 2b/ 3a reseptörlerini inhibe ederek antiagregasyon etkisi yapar.Dipiridamol ise trombositlere adenozin alımını azaltarak trombosit agregasyonunu inhibe eder ve böylece adenozin difosfat (ADP) ve trombosit aktive edici faktör (PAF) üretimini azaltır.Bu ajanlardan tirofiban sadece iv, dipiridamol hem oral hem de iv diğer ajanlar ise oral olarak kullanılmaktadır. (1)Bu ajanlar haricinde daha birçok fakat daha az sıklıkla kullanılan antiagregan ilaçlar bulunmaktadır.Bu ilaçları kullanan hastalarda acil veya elektif şartlarda operasyon gerekli olabilmektedir.Antiplatelet drugs inhibit platelet aggregation, particularly in arteries, and include aspirin, clopidogrel, ticagrelor, prasugrel, ticlopidine, tirofiban, abciximab, and dipyridamole.Aspirin irreversibly inhibits the COX-1 enzyme, preventing thromboxane A2 synthesis. Clopidogrel, prasugrel, and ticlopidine irreversibly block the P2Y12 ADP receptors on platelets, with clopidogrel acting as a prodrug activated by CYP2C19. Ticagrelor provides a reversible antiplatelet effect. Tirofiban inhibits glycoprotein IIb/IIIa receptors, while dipyridamole reduces platelet aggregation by decreasing adenosine uptake, thus lowering ADP and platelet-activating factor production.Tirofiban is administered intravenously, dipyridamole can be given both orally and intravenously, while the other agents are primarily oral. Various less commonly used antiplatelet drugs also exist, and patients on these medications may require surgical interventions in emergency or elective settings.