Antikoagülan ve Antiagregan İlaç Kullanan Hastaları Hangi Parametrelerle Takip Ediyoruz? - Gökaslan, Serkan (Ürolojik Girişimlerde Antikoagülan ve Antiagregan Kullanan Hastaların Yönetimi, 2024)
Antikoagülan ve antiagregan ilaç kullanan ve cerrahi işlem geçirmesi gereken hasta sayılarının giderek artmaktadır. Antikoagülan ve antiagregan ilaçlar, trombosit aktivasyonu ve koagülasyonun çeşitli basamakları inhibe eden ilaçlardır. Elimizde, bu hastalarda en uygun yaklaşımın ne olduğu ile ilişkili, başka amaçlarla tasarlanmış çalışmaların alt grup incelemelerinden elde edilmiş veriler bulunmaktadır. Bu ilaçların invaziv prosedürlerden önce kesilmesinin neden olduğu risk ile kanama riski arasındaki dengeyi sağlamak zor olmakla beraber bu hastaların perioperatif dönemde hangi parametreler kullanılarak izleneceği önem kazanmaktadır.The number of patients using anticoagulant and antiplatelet drugs and requiring surgical procedures is increasing. Anticoagulant and antiplatelet drugs are medications that inhibit various steps of platelet activation and coagulation. We have data from subgroup studies designed for other purposes regarding the most appropriate approach for these patients. It is difficult to balance the risk of bleeding with the risk of stopping these drugs before invasive procedures, and the parameters that will be used to monitor these patients in the perioperative period are important.