Çevresel Etmenlerin Metabolizma Üzerine Etkisi - Bozkurt, Osman; Acar Tek, Nilüfer (Halk Sağlığında Güncel Derlemeler VI-Güz, 2024)
Çevresel etmenler (soğuk ve sıcak iklim, rakım, hasat zamanı) bazal metabolizma hızı (BMH) üzerine etkilerini inceleyen çalışmalar giderek artış göstermektedir. Mevsimsel farklılıklar fiziksel aktivite düzeyini etkileyerek metabolizma hızını, toplam enerji harcamasını etkileyebilmektedir. Soğuk iklimin enerji harcamasını arttırdığı gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmaların bazılarında, kahverengi yağ dokusunun fazla olmasının enerji harcamasını arttırdığı belirtilmektedir. Ancak bazı çalışmalarda ise kış mevsiminde fiziksel aktivitenin azalmasından dolayı enerji harcamasının azaldığı bulunmuştur. Sıcak havalarda yapılan çalışmalarda, fiziksel aktivitenin artması metabolizma hızını arttırdığı fakat tüketilen besin miktarı arttığı için vücut ağırlığında herhangi bir farklılık olmadığı gözlenmiştir. Sadece mevsimsel değişikliklere bağlı olarak metabolik yanıt oluşmamaktadır. Rakımın artmasıyla birlikte (BMH) arttığını gösteren çalışmalarda bulunmaktadır. Bu çalışmada çevresel etmenlerin vücutta meydana getirdiği değişiklikler, metabolik yanıtlar ve metabolizma hızı üzerine etkisi incelenmiştir.Studies examining the effects of environmental factors (cold and hot climates, altitude, harvest time) on basal metabolic rate (BMR) are increasing. Seasonal differences can affect the level of physical activity and affect metabolic rate and total energy expenditure. Studies show that cold climates increase energy expenditure. Some of these studies indicate that having more brown fat tissue increases energy expenditure. However, some studies have found that energy expenditure decreases due to decreased physical activity in cold weather. In studies conducted in hot weather, increased physical activity increases metabolic rate, but since the amount of food consumed increases, no difference in body weight has been observed. There is no metabolic response only due to seasonal changes. Studies have also been found showing that BMR increases with increasing altitude. This study examined changes in the body caused by environmental factors, metabolic responses, and metabolic rate.