Aşı Karşıtlığı - Kahramanoğlu, Pakize İrem (Halk Sağlığında Güncel Derlemeler VI-Güz, 2024)
Aşılar insan ve hayvanda hastalık yapabilen virüs, bakteri v.b mikroorganizmaların zayıflatılarak, etkileri azaltılarak geliştirilen biyolojik maddelerdir. Bireyi ve dolaylı olarak toplumu koruyan önemli bir halk sağlığı uygulamasıdır. Aşı uygulama oranı toplum bağışıklığı için önemli olmakta ve karşıtlığı toplumun tüm bireylerini etkilemektedir. Aşılar karşıtları tarafından etiyolojisi bilinmeyen hastalıklardan sorumlu tutulmakta, komplo teorileri üretilmektedir. Sağlık okuryazarlığı düşük olan topluluklarca bu teoriler kabul görmekte karşıtlık artmakta ve ciddi bir halk sağlığı sorununa doğru ilerlemektedir. Aşı ile aşı ile önlenebilir hastalıklardan korunduğumuz bir gerçektir. Sağlık çalışanlarının ve toplumun eğitimi esastır. Ulusal bir program geliştirilmeli ve aşı karşıtlığının önüne geç olmadan geçilmelidir.Vaccines are biological substances developed by weakening and reducing the effects of microorganisms such as viruses, bacteria, etc. that can cause disease in humans and animals. It is an important public health practice that protects the individual and indirectly the society. The rate of vaccination is important for community immunity and its opposition affects all members of society. Vaccines are held responsible for diseases of unknown etiology by their opponents and conspiracy theories are produced. These theories are accepted by communities with low health literacy, opposition increases and progresses towards a serious public health problem. It is a fact that vaccination protects against vaccine-preventable diseases. Education of health professionals and the public is essential. A national program should be developed and opposition to vaccination should be prevented sooner rather than later.