Bir Halk Sağlığı Sorunu Olarak Ağız ve Diş Sağlığı - Telatar, Tahsin Gökhan (Halk Sağlığında Güncel Derlemeler VI-Güz, 2024)
Ağız ve diş sağlığı, genel sağlık ve esenlik açısından kritik bir rol oynamaktadır. Diş çürükleri ve periodontal hastalıklar, küresel sağlık yükünün önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Gelişmiş ülkelerde diş çürükleri hala önde gelen sağlık sorunları arasında yer almakta ve tedavi edilmemiş diş çürükleri, dünya genelinde milyonlarca insanı etkilemektedir. Ağız sağlığının korunması için toplum temelli müdahaleler, eğitim programları ve sosyoekonomik faktörlerin ele alınması gerekmektedir. Örneğin, Japonya'daki florürlü ağız çalkalama programları ve İsveç'teki evrensel diş bakım erişimi, ağız sağlığı sonuçlarını iyileştirmede etkili olmuştur. Ayrıca, ağız sağlığına yönelik disiplinler arası yaklaşımlar ve sektörler arası iş birlikleri, sağlık hizmetlerine erişimi artırarak daha iyi sonuçlar elde edilmesine katkıda bulunabilir. Sonuç olarak, ağız ve diş sağlığının korunması, toplum sağlığını iyileştirmek için hayati bir öneme sahiptir ve bu alanda etkili politikaların geliştirilmesi gerekmektedir.Oral and dental health plays a critical role in overall health and well-being. Dental caries and periodontal diseases account for a significant proportion of the global health burden. In developed countries, dental caries is still among the leading health problems and untreated dental caries affects millions of people worldwide. Community-based interventions, education programs and socioeconomic factors need to be addressed to protect oral health. For example, fluoride mouth rinsing programs in Japan and universal dental care access in Sweden have been effective in improving oral health outcomes. Furthermore, interdisciplinary approaches to oral health and cross-sectoral collaborations can contribute to better outcomes by increasing access to health services. In conclusion, oral and dental health protection is vital for improving population health and effective policies need to be developed in this area.