Afetlerde Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi - Kos, Fulya Merve; Aksoy Bulgurcu, Rahime (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VIII (Güz), 2024)
Afet sürecinde bebek ve küçük çocukların beslenme sorunları oldukça yaygındır. Emzirme süreci doğal bir süreç olmasına rağmen, bu sürecin başlaması ve devamlılığının sağlanabilmesi için anne ve bebeğin desteğe ihtiyacı olabilir. Afetlerde, annenin psikolojik olarak etkilenmesi, mahremiyet ortamının ve uygun emzirme ortamlarının bulunamaması, yetersiz destek, anne ve bebeğin birbirinden ayrılması gibi faktörler emzirme sürecinde zorluklara yol açabilir. Bu tür sorunları önlemek için hemşireler; afet bölgelerinde anne sütünün önemi, emzirmenin faydaları, mahremiyetin korunması ve annelerin emzirme öz yeterliliklerinin artırılması gibi konularda eğitim programları düzenleyebilirler.Anne sütünün hem anne hem de bebek sağlığı üzerindeki yararları düşünüldüğünde, emzirmenin afet durumlarında da devam ettirilmesi büyük önem taşımaktadır. Emzirme, bebeklerin beslenmesi için en güvenli yöntem olarak kabul edilmeli ve hemşireler, afet bölgelerinde annelere bebeklerini emzirmeye devam etmeleri konusunda destek sağlamalıdır.Nutritional problems of infants and young children are quite common during disasters. Although breastfeeding is a natural process, mother and infant may need support for the initiation and continuity of this process. In disasters, factors such as psychological effects on the mother, lack of privacy and appropriate breastfeeding environments, inadequate support, and separation of mother and infant may cause difficulties in the breastfeeding process. To prevent such problems, nurses can organize training programs in disaster areas on the importance of breast milk, benefits of breastfeeding, protection of privacy and increasing mothers' breastfeeding self-efficacy.Considering the benefits of breast milk on both maternal and infant health, it is of great importance to continue breastfeeding in disaster situations. Breastfeeding should be accepted as the safest method for infant feeding and nurses should support mothers to continue breastfeeding in disaster areas.