Gelişen Bir Kavram Olarak Navigatör Hemşirelik - İpekçi, Nuriye Nesrin (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VIII (Güz), 2024)
Günümüzde hemşirelik başta bakım olmak üzere farklı açılardan değişimlerden ve bilimsel-teknolojik gelişmelerden etkilenmektedir. Sosyal, çevresel yapılar ve sağlık politikaları değişmeye devam ettikçe meslek işlev ve rolleri de değişecektir. Modern hemşirelikte hemşirenin bakım verici, eğitici, araştırıcı, yönetici, karar verici, savunucu, kariyer geliştirici, özerk ve sorumluluk sahibi olma hemşire rolü yer almaktadır. Gelişen bir kavram olarak navigatör hemşirelik, hemşirenin danışman rolü, eğitimci ve yol gösterici rolüyle bütünleşmiştir. Hasta navigatörü, kronik hastalık tanısı olan veya şüphelenilen kişilere danışmanlık ederek, sağlık sistemi ve hizmetleri arasında yol gösterici olarak yardımcı olmaktadır. Bu bölümde; hemşirelik mesleğine yeni bir kavram olarak giren navigasyon programı ve navigatör hemşirelik konusuna değinilecektir.