Güçlendirme Kavramı ve Hemşirelikte Güçlendirme Yaklaşımları - Can, Şeyda (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VIII (Güz), 2024)
Hemşirelerin temel görevi sağlıklı ve hasta bireylerde bakım ile ilgili eylemlerdir. Hemşirelik bakımının kalitesini etkileyen çok sayıda faktör söz konusudur. Bakımın kalitesinin artırılmasında ele alınması gereken önemli faktörlerden biri de güçlendirmedir. Güçlendirme, hasta güvenliği ve bakım kalitesini de etkileyen bir araçtır. Güçlendirme kavramının tanımı, çeşitleri, hemşirelikte güçlendirme ile ilgili yaklaşımlar bu alanda yapılacak diğer çalışmalara rehberlik edecektir. Güçlendirme sürecinin etin bir şekilde hayata geçirilmesi hemşirelik hizmet sunumunun kalitesini ve hemşirelik yönetiminin etkinliğini arttıracaktır.Güçlendirme hemen uygulanabilen bir teknik değildir. Güçlendirme yaklaşımları bir süreç olarak tanımlanır. Hemşirelerin güçlendirilmesinin; iş memnuniyeti, stres deneyimi, iş motivasyonu, algılanan örgütsel destek, öz yeterlilik ve duygusal tükenmişlik gibi farklı değişkenlerle ilişkili olduğu belirtilmektedir. Güçlendirme, artan üretkenliğe ve etkinliğe yol açan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Güçlendirilmiş bireyler sorumluluklarının farkında ve bu sorumluluklarını yerine getirebilecek yeterliliğe sahiptir.  Sağlıklı/hasta bireye ve ailesine etkin ve kaliteli sağlık hizmetinin sunulabilmesinde önemli bir faktör olan güçlendirme davranışlarının hemşirelerde artırılması daha fazla pozitif eylemlere ve zorluklara daha etkin bir şekilde yanıt verme becerisine yol açabileceği düşünülmektedir. Bu doğrultuda güçlendirme nedir ve güçlendirme nasıl sağlanır sorularının yanıtlanması önem arz eder.The main task of nurses is to provide care for healthy and sick individuals. There are many factors that affect the quality of nursing care. One of the important factors that should be addressed in increasing the quality of care is empowerment. Empowerment is a tool that also affects patient safety and quality of care. The definition of the concept of empowerment, its types, and approaches to empowerment in nursing will guide other studies to be conducted in this field. The effective implementation of the empowerment process will increase the quality of nursing service delivery and the effectiveness of nursing management. Empowerment is not a technique that can be applied immediately. Empowerment approaches are defined as a process. It is stated that the empowerment of nurses is related to different variables such as job satisfaction, stress experience, work motivation, perceived organizational support, self-sufficiency, and emotional exhaustion. Empowerment is defined as a process that leads to increased productivity and effectiveness. Empowered individuals are aware of their responsibilities and have the competence to fulfill these responsibilities. It is thought that increasing the empowerment behaviors of nurses, which is an important factor in providing effective and quality health services to healthy/sick individuals and their families, may lead to more positive actions and the ability to respond to challenges more effectively. In this context, it is important to answer the questions of what empowerment is and how empowerment is provided.