Robotik Cerrahi ve Hemşirelik Yönetimi - Özkan, Sultan; Yüceer Alataş, Ayşenur (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VIII (Güz), 2024)
Bu bölümde, cerrahi dünyasında devrim yaratan robotik cerrahinin günümüz tıbbındaki etkilerini ve hemşirelik uygulamalarındaki önemi ele alınmaktadır. Robotik cerrahi, geleneksel yöntemlere göre hastalara daha hızlı iyileşme, daha az ağrı ve minimal kan kaybı gibi avantajlar sağlarken, cerrahların da operasyonları daha hassas ve kontrollü bir şekilde yapabilmesine olanak tanır. Bugün, FDA onaylı da Vinci Cerrahi Sistemi gibi robotik sistemler, özellikle kardiyoloji, üroloji, genel cerrahi gibi alanlarda yoğun olarak kullanılmaktadır.Bu teknolojinin getirdiği yenilikler, ameliyat sürecinde görev alan hemşirelerin rollerini de dönüştürmüştür. Robotik cerrahiye hazırlık aşamasında, hemşireler ameliyat öncesi bakımı sağlamak, hastaları operasyon için hazır hale getirmek ve cerrahi ekip ile iş birliği yapmak gibi kritik görevler üstlenirler. Ameliyat sonrası bakım sürecinde de enfeksiyon kontrolü ve iyileşmenin izlenmesi açısından hemşireler büyük sorumluluk taşır.Robotik cerrahi alanında uzmanlaşan hemşirelerin bilgi ve beceri seviyesinin artması, hastaların güvenliğini ve bakım kalitesini doğrudan etkiler. Düzenli eğitim programları sayesinde hemşireler, teknolojiye ayak uydurabilir, mesleki gelişimlerini destekleyebilir ve cerrahi bakımda daha donanımlı hale gelebilir. Sonuç olarak, robotik cerrahi hem hasta bakımını güçlendiren hem de sağlık hizmetlerinin kalitesini yükselten bir gelişme olarak hemşirelerin destek ve uzmanlığıyla daha ileriye taşınmaktadır.This section discusses the effects of robotic surgery, which has revolutionized the world of surgery, on today's medicine and its importance in nursing practice. Robotic surgery provides advantages such as faster recovery, less pain and minimal blood loss for patients compared to traditional methods, while allowing surgeons to perform operations in a more precise and controlled manner. Today, robotic systems such as the FDA-approved da Vinci Surgical System are used extensively in areas such as cardiology, urology and general surgery.The innovations brought by this technology have also transformed the roles of nurses involved in the surgical process. In the preparation phase for robotic surgery, nurses undertake critical tasks such as providing preoperative care, preparing patients for surgery and collaborating with the surgical team. Nurses also have great responsibility in terms of infection control and monitoring recovery during the postoperative care process.The increase in the knowledge and skill level of nurses specializing in robotic surgery directly affects the safety of patients and the quality of care. Thanks to regular training programs, nurses can keep up with technology, support their professional development and become more equipped in surgical care. As a result, robotic surgery is being carried forward with the support and expertise of nurses as a development that both strengthens patient care and increases the quality of healthcare services.